Фестивалът се провежда за 27-ми път. Снимки БНР - Бургас

Фестивалът се провежда за 27-ми път. Снимки БНР - Бургас

Сикстет гайди от бургаското СУ "Добри Чинтулов" спечели тазгодишния приз "Фолклорен венец Божура". Отличието бе връчено на специална церемония от кмета на Община Средец Иван Жабов. 27-то издание на Националния странджанско-тракийски събор "Фолклорен венец Божура" събра тракийци в едноименната местност. Той се провежда всяка година в края на май. Негови организатори са - Община Средец, Съюза на тракийските дружества в България и народно читалище "Пробуда 1897".

114 изпълнители участваха в тазгодишното издание на събора. Награди бяха връчени в отделните категории. Традиционно, освен наградата "Фолклорен венец Божура", се присъждат и награда на името на народната певица Комня Стоянова, награда на кмета на Община Средец и на Съюза на тракийските дружества.

Призът на името на Комня Стоянова получи 15-годишната Неделина Коев от Нова Загора. Наградата на Съюза на тракийските дружества е за детска фолклорна група "Пъстроцветки" от Средец. А отличието на кмета на Община Средец е за "Радио Бургас" за цялостен принос към събора.

Официални гости на "Фолклорен венец Божура" бяха Красимир Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества и Валентин Люцканов - секретар на Областна управа - Бургас.

Галерия