Слънчев и топъл ден обещават синоптиците за днес. Снимка Лина Главинова

Слънчев и топъл ден обещават синоптиците за днес. Снимка Лина Главинова

Поредицата сухи, топли и слънчеви дни продължават. И днес очакваме слънчево време с разкъсана облачност в Северна България и около Черноморието. До обяд около Дунав и големите реки ще се образуват мъгли. Вятър със скорост до 20-30 километра в час в североизточните райони. Температурите през деня ще са между 11 и 16 градуса, предаде vesti.bg.

В планините ще е слънчево със слаб вятър. Температурите се запазват високи с предпоставки за снеготопене и лавинна опасност.

Липсата на вятър вече стана причина за задържане на замърсители в ниските атмосферни слоеве. Почти във всички по-големи градове станциите отчитат повишаване на концентрацията на фини прахови частици. Тази сутрин това е най-осезаемо в Русе, Горна Оряховица и Пловдив, където стойностите са 2 пъти над допустимите.

Атмосферата ще се раздвижи в следващите дни. Първо в Северна България в сряда-четвъртък, а в петък и на изток вятърът ще се усили с навлизането на студен въздух от север. Захлаждането ще е драстично. От настоящите великденски температури термометрите ще паднат до нулата в събота и неделя. Валежите ще са слаби. Ще започнат с дъжд в петък, който с падането на температурите ще преминава в сняг.

"През събота и неделя ни очаква сериозно захлаждане. Дъждът ще премине в сняг. От другата седмица обаче предстои ново затопляне. Максималните температури отново ще се повишат". Това каза климатологът проф. Георги Рачев. Той допълни, че астрономическата пролет ще настъпи на 20 март в 23:58, когато денят ще бъде равен на нощта.

По думите му има вероятност днес и утре температурите да достигнат до 18-19 градуса. Според него през февруари и март винаги имаме голяма разлика в стойностите, и това е нормално.

"Очаква се през месец март валежите да бъдат в нормата. Средномесечните температури ще бъдат в рамките на климатичната норма, която е между 4 и 8 градуса. Очаква се пролетта в Европа да бъде малко по-топла. На Балканите обаче няма да е така", допълни проф. Георги Рачев. По думите му ще има и сняг, и топли дни. 

Февруари ще е с 2 градуса над средната температура.