На трапезата тази вечер се слагат сварени яйца, халва, баница и членовете на семейството взаимно се опрощават. Снимка Петя Добрева

На трапезата тази вечер се слагат сварени яйца, халва, баница и членовете на семейството взаимно се опрощават. Снимка Петя Добрева

Неделя Сиропустна (Сирни заговезни) е днес. На този ден за последно се ядат млечни храни, защото от понеделник (27-ми февруари) започва Великия пост. Тази вечер се заговява (започва говението), като всички вярващи се опрощават взаимно, защото Иисус Христос е поставил условие: за да получим прошка от Бог, първо ние трябва да простим на другите хора.

На Неделя Сиропусна се припомня Евангелското четиво:

"Защото, ако простите на човеците съгрешенията им, и вам ще прости Небесният ви Отец; ако ли не простите на човеците съгрешенията им, и вашият Отец няма да прости съгрешенията ви" (Мат. 6:14-15).

Затова традицията изисква всеки да поиска прошка от хората около себе си - близки и познати - за огорченията и обидите, които волно или неволно им е причинил, както и сам да потърси в себе си сили да прости на тези, които са го наранили.

На Неделя Сиропустна в храмовете християните се събират за вечерна служба, след която взаимно се опрощават, като всички - духовници и миряни - си искат един от друг прошка и взаимно си прощават всичко сторено с дума, с дело или с мисъл.