Нередовен пътник плаща глоба. Снимка Архив Черноморие-БГ

Нередовен пътник плаща глоба. Снимка Архив Черноморие-БГ

След монтиране на валидаторите и в останалите превозни средства на градския транспорт в Бургас, цената на билета купен от шофьора ще стане 1.50, съобщиха от общинския превозвач "Бургасбус" ЕООД.

В момента тече тестовия период за въвеждане в експлоатация на валидаторите в 7-те нови автобуса "Соларис метростайл". Предстои тестове да започнат в тролейбусите, както и в микробусите, обслужващи линия № 9.
След приключване на изпитателния период за работа на оборудването в реални условия, всички превозни средства на градския транспорт ще бъдат включени в системата за електронно таксуване. Тогава цената на хартиения билет за еднократно пътуване, закупен на борда на автобуса/тролейбуса, според приетия от Общински съвет Бургас тарифен план, ще бъде 1.50 лева.
Стойността на превозните документи, заредени в карти на електронен носител е:
- билет за пътуване в рамките на 45 минути (е-портмоне) - 1.30 лева
- билет за пътуване в рамките на 45 минути (пакет 50 пътувания) - 1.20 лева
- билет за пътуване в рамките на 45 минути (пакет 30 пътувания) - 1.25 лева
Запазват се и цените на абонаментите и електронните билети за учащи и пенсионери.

"Напомняме, че всеки пътник, който разполага с електронна карта, в която има зареден валиден превозен документ (билети, пакет пътувания, абонамент) следва да се валидира още в началото на всяко пътуване. Ако не разполага с електронна карта, пътникът е длъжен да се снабди с хартиен билет непосредствено след качването си в превозното средство. При липса на кондуктор в салона, таксуването се извършва от шофьора", припомнят от общинския превозвач.
Съгласно чл. 101, ал. 1 от Закона за автомобилните превози, нередовен пътник в градския транспорт подлежи на имуществена санкция. Глобата е в размер на 10.00 лева (при плащане в превозното средство) или 20.00 лева (при отложено плащане в Транспортна къща).