Структурите на БСП по Черноморието излязоха с обща позиция по случая Скрипал. Снимка Лина Главинова

Структурите на БСП по Черноморието излязоха с обща позиция по случая Скрипал. Снимка Лина Главинова

След случая "Скрипал"* в БСП са притеснени за туризма. Общинските съвети на червената партия в черноморските общини излязоха с позиция по казуса. "Това е изключително труден момент за Европа, в това число и за България. Ние, социалистите и гражданите на приморските общини в Бургаска област, сме сериозно обезпокоени от изострените отношения между ЕС и Русия, които могат да окажат силно влияние на туристическия сезон, не само през настоящата година, но и в бъдеще", пише в позицията на Областния и на Общинските съвети на БСП в Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско и Царево.

40 000 имоти по Южното Черноморие са собственост на руски юридически и физически лица. 3 000 са постоянно живеещите руснаци в региона. 720 деца учат в училищата в Бургас.

"Притесненията ни са за онази 1/3 от руските туристи, които идват тук без посредничеството на туристически фирми. Те са тези, които правят големия стокооборот", каза Димитър Топалов - общински председател на червените в Несебър.

"На всички е ясно, че неофициално може да се каже, къде да се почива. Знаем, какво стана с туризма в Турция, когато отношенията с Русия бяха обтегнати", допълни Славей Канарев - заместник-председател на ОбС на БСП в Поморие.

Червените настояват правителството да защитава националния интерес, а не този на ЕС.

*Бившият руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени в град Солсбъри. В знак на солидарност с Великобритания десетки държави изгониха посланиците на Русия от страните си. Решението на българското правителство по случая е да не се гонят дипломати и да не се бърза с мерките, докато няма ясни доказателства за вина на Русия в покушението над Скрипал.