В Щаба се обсъждат разпускане на мерки и до октомври. Снимка Министерски съвет

В Щаба се обсъждат разпускане на мерки и до октомври. Снимка Министерски съвет

Поетапното облекчаване на мерки в страната ще продължи. Вече се обмисля и следващите стъпки - разходки в планината и достъп до парковете и на други групи от обществото. Това е обсъждано от членовете на Националния щаб за борба с корона вируса. Предложенията ще бъдат направени на правителството, което ще вземе решение от коя дата и при какви рестрикции ще стана това.

От 26-ти април със заповед на здравния министър Кирил Ананиев бяха разрешени разходките в парковете и градините на родители с деца до 12 години. Часовете, в които това става възможно е от 09.30 до 18.30 часа. Като се препоръчва продължителността на разходките да бъде до 2 часа.

В часовете до 09.30 и след 18.30 часа собствениците на домашни любимци могат да ги разхождат.

Последно: В Бургас парковете са достъпни само за родители с деца и собственици на кучета

Другите мерки, които се коментират са свързани със спортуването на открито. "Обсъжда се практикуването на индивидуални спортове на открито, както и спортуването при спазване на определено разстояние между хората", обясни генерал - майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски - шеф на Националния щаб за борба с корона вируса. На последващ етап ще бъде обсъждано и разрешаване на спортуването в закрити помещения.

Обмислят отпадането на забраната за носене на маски на открито