Разхлабването на мерките в страната вече е в сила. Снимката е илюстративна

Разхлабването на мерките в страната вече е в сила. Снимката е илюстративна

Облекчиха мерките за влизане в Словения. Отпада изискването да бъде представен на границата сертификат за преболедуване/ ваксиниране/тестиране за COVID-19 (така нар. правило РСR); пътниците вече няма да бъдат поставяни под домашна карантина.

Препоръчва се при планиране на пътуване в чужбина да бъде наблюдавана епидемиологичната ситуация по предвидения маршрут, да бъдат проверени изискванията за влизане в страната, която е крайна дестинация на пътуването, и да бъдат взети предвид решенията на местните власти.

След пристигане в Словения е необходимо спазването на препоръките на Националния институт по обществено здраве (NIJZ) и другите мерки, приложими по време на епидемията. Чужденците, които влизат на територията на Словения, трябва да спазват разпоредбите, които временно ограничават събирането на хора (вж. https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/omejitve-zbiranja/) с цел предотвратяване на заразяването с COVID-19 в страната.

Туристическите обекти за настаняване (хотели и други) в Словения са отворени. За повече информация вижте „Мерки за ограничаване на разпространението на инфекции с COVID-19 “ (https://www.gov.si/en/topics/coronavirus-disease-covid-19/measures-to-contain-the-spread-of-covid-19-infections/#e99228). 

Отворени за международен въздушен трафик, който се осъществява в рамките на ЕС и Шенгенското пространство, са летище Йоже Пучник - Любляна, летище Едвард Русян - Марибор и Порторож.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството ни в Словения Адрес: Slovenia, 1000 Ljubljana, Opekarska cesta 35 Тел.: +386 1 28 32 899; +386 1 28 32 900 Факс: +386 1 28 32 901 Дежурен телефон при спешни случаи: + 386 41 722 238 Работно време: от 8.30 до 16.00 ч Приемни часовена Консулска служба: По – Пт: от 9.00до 13.00 ч. E-mail: [email protected] Website: www.mfa.bg/embassies/slovenia.