Сняг вали в цялата страна. Пътищата са проходими при зимни условия. Снимка Архив Черноморие-БГ

Сняг вали в цялата страна. Пътищата са проходими при зимни условия. Снимка Архив Черноморие-БГ

Усложнената метеорологична обстановка в нашата страна ще продължи и през следващите дни. Снегът и понижаването на температурите се дължат на бавно подвижен средиземноморски циклон. Това каза синоптикът от БАН Красимир Стоев, предаде vesti.bg..
В сила днес за цялата страна са жълти и оранжеви кодове. Снегът натрупа още през нощта и повечето райони осъмнаха със снежна покривка между 5 и 10 см. В София тя е 11 см. 
Температурите навън са между минус 3 и 2 градуса, а валежите се усилват. През деня ще продължи да натрупва, като в някои райони снежната покривка ще достигне и надхвърли 30 см.
Оранжевият код е в сила за София-град, София - област, Перник, Кюстендил, Видин, Враца, Монтана, Габрово, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Търговище, Русе, Разград, Шумен, Варна, Добрич, Силистра. В тези области се очаква образуване на снежна покривка от 10 до 30 сантиметра.
Жълт код за валежи от дъжд, който до вечерта ще премине в сняг и силен вятър, е в сила за областите Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Сливен, Ямбол, Бургас.

Очакваните количества валежи ще са между 15 и 35 литра на кв./м.

След снеговалежа, започнал през изминалата нощ, по-дебела бяла пелена ще покрие Западна и Северна България, както и Предбалкана. Само в югоизточните райони снежна покривка няма да се образува.

В петък около обяд валежите от сняг ще отслабнат, но за кратко.

През нощта срещу събота отново ще завали обилно в много райони от страната.

В началото на следващата седмица температурите ще започнат да се повишават, но въпреки това ще останат по-ниски от обичайните за края на март.

На 27 март нов средиземноморски циклон пак ще донесе валежи, но те вече ще бъдат от дъжд.
Днешният е едва вторият сняг за тази зима, който натрупа покривка.