Маргарита Рихваченко е доброволец и е получила този букет от военните в Киев. Снимка Личен архив

Маргарита Рихваченко е доброволец и е получила този букет от военните в Киев. Снимка Личен архив

Снимка на украинка, облечена с униформа, с автомат преметнат през рамо и стиснала огромен букет с червени рози, разбуни духовете в социалните мрежи. Снимката се разпространява главоломно от вчера основно в туитър. Днес вече се появи и във фейсбук. Тя не остави безпристрастни потребителите на социалните мрежи и за кратко време се появиха разнополюсни мнение - от подкрепа за украинците до съмнения за използване на фотошоп при обработката на снимката.

Основания за съмнения има. Причината е, че всеки военен конфликт или хуманитарна криза, същото се случи и по време на пандемията с COVID-19, е добра почва за поява на фалшиви снимки, на манипулирани снимки и на такива, които са от други събития, но се използват за пропаганда от всички страни, които имат отношение към даденото събитие.

Социалните мрежи са мястото, в което през последните години буквално избуяха фалшивите новини. Потребителите им почти на 90% споделят информация или снимки, които им харесват или съвпадат с тяхното мнение по даден казус без да се замислят дали този източник на информация е достоверен, а не е фалшива новина.

Това ме провокира да проверя достоверността на снимката. Проверката показа, че днес тя се е споделяла лавинообразно в туитър чрез профили на украинки. Снимката е качена и в украински сайт и към нея са публикувани думите на момичето от снимката. От украинската медия са цитирали коректно името й, което спомогна да стигна до профила й във фейсбук. Оказа се, че той е "отключен" и снимката се вижда. Тя е качена на 7-ми март в 14:21 часа украинско време. Момичето на снимката е Маргарита Рихваченко. Като коментар към снимката тя е написала: "За това трябваше да отида в армията, за да взема такъв букет" (преводът е буквален, но смисълът се разбира).

От профила на Маргарита става ясно, че той е създаден през 2012 година. Тя е родом от Харков, но в момента е в Киев. Тя е завършила украински език и литература в Харковския национален университет "Василий Каразин". Завършила е и магистратура по журналистика, и има известен опит като журналист. Работила е за Министерството на здравеопазването, работила е и като PR. Последното й рабно място е като прессекретар на народния депутат в парламента на Украйна.

Става доброволец - медик в Киев след началото на войната благодарение на курсовете за доболнична помощ, които е изкарала. Получава униформа и оръжие. В коментар под снимката си с букета рози тя е написала, че от първия ден ги обучават да стрелят с оръжие.

В навечерието на Международния ден на жената - 8-ми март тя получава от военните огромен букет с червени рози. И публикува снимката си в профила си във фейсбук. И точно тази снимка предизвика въпроси, повечето от които свързани с това дали снимката е истинска или фотошоп. Нормално е хората да си задават въпроси за истинността на снимката. Невероятно е да се намерят толкова червени рози в центъра на военните действия в украинската столица Киев. От репортажите става ясно, че магазините не работят. Комендантският час позволява излизане навън само по три часа и то през светлата част на денонощието. След като стоки липсват, а хората не излизат от бомбоубежищата, откъде тогава военните са намерили толкова много червени рози, за да изненадат доброволката Маргарита? Този въпрос на този етап ще остане без отговор.

Изпратих снимката, която свалих от профила на Маргарита, на двама професионални фотографи. Единият се занимава от години и с монтаж на филми и клипове. Двамата я разгледаха обстойно чрез една от най-популярните програми за обработка на снимки.

Искам да направя уточнението, че снимката не е в оригиналната си резолюция и с оригиналното име на файла. При качване в социалните мрежи снимките се "сплескват", а те (мрежите) променят името на снимковия файл. Това често пъти затруднява да се стигне до първоизточника на снимката, ако тя се тиражира във фейсбук и не може да бъде открита на други места.

След като я провериха и двамата казаха, че снимката изглежда оригинална, че не е пипана с фотошоп. Остава да виси въпроса откъде военните са намерили във военен Киев рози!