Проверката на НАП бе извършена на 18-ти март в база на фирмата. Снимка НАП

Проверката на НАП бе извършена на 18-ти март в база на фирмата. Снимка НАП

"Проверката на НАП не е свързана с установяване на данъчни задължения, а с установяване на наличности на зърно в складовете. Това се прави, за да се препятства износа на зърно. Категорично възразяваме срещу всички уронващи дружеството твърдения, направени в днешните изявления от министри и органи на НАП относно неустановен произход на зърно. Държавата прави всичко възможно да стопира износа. Това не е изрично забранено в момента, но пред фирми, като нашата, се поставят различни препятствия – проверки от НАП, от Агенция "Митници" и др.", пише в прессъобщение на фирма "Севан" ООД след действията на служители на НАП в базата им край Камено.

В края на работната седмица инспектори от "Фискален контрол" на Национална агенция за приходите разкриха над 300 000 тона зърно с неизяснен произход при проверка на зърнена база в град Камено. Контролните действия са извършени съвместно със служители от Министерство на земеделието и храните и МВР.

Данъчни откриха 300 000 тона зърно с неясен произход в Камено

В отговор на твърденията на НАП от фирма "Севан" ООД заявиха, че оказали пълно съдействие по време на проверката. "Наши служители бяха неотлъчно до данъчните инспектори и оказаха всяка необходима подкрепа на органите на НАП. В рамките на последната седмица бяха извършени няколко такива проверки от Агенцията по зърното. Част от откритото зърно в силозите на фирмата е придобито от трети лица по силата на търговски сделки, съответно надлежно осчетоводени, а друга част е прието за отговорно пазене от други дружества - зърнопроизводители, които можем да посочим детайлно. На лице е пълно съответствие на съхраняваното количество зърно. В базата на фирма "Севан" ООД се обработват по 1 млн.тона зърно на година. 90% от тях са пшеница. Базата на фирмата е най-голямата в Източна Европа. В момента е установено детайлно количество зърно. За всеки килограм от него има съответните документи за придобиване. За тях също има съответните разписки, пътни листи и всички необходими документи", пише в позицията на фирмата.

"Инвентаризацията на складовете на фирмата приключи сутринта на 18 март, при пълно съдействие от наша страна. Въпреки това и въпреки уверението, че ще ни бъде разрешено да продължим с износа, без никаква заповед или писмено обяснение, нашите камиони бяха спрени. Дружеството има договор, според който в момента трябва да натоварим кораб с пшеница, който се намира в БМФ "Порт Бургас". Договорът е регистриран в Бургаската търговско – промишлена палата. Купувачът е от страна членка на ЕС.

Десетки транспортни средства със зърно на "Севан" ООД в момента са блокирани. Корабът стои на кей в пристанището и носи загуби на фирмата. Неустойките са по 30 000 долара на ден. Капитанът на кораба е изпратил протестно писмо, в което настоява да знае причините, поради които е спряно товаренето.

Фирма "Севан" ООД, както и фирма – купувач, са изпратили писмо до Европейската комисия, с което настояват да се изяснят причините за спирането на износа и блокирането на работата на складовете на фирмата", пише още в позицията на фирмата.

Търговското дружество е едно от най-големите земеделски компании в България и е собственост на братята Артур и Армен Акопян, които държат 96% от дяловете. Освен с търговия (главно пшеница) групата обработва значителни площи със земеделски култури, притежава огромни зърнобази и около 200 камиона. Работодател е на над 500 служители. Дружеството е със значителен оборот в рамките на 40-те най-големи компании в България и един от най-големите данъкоплатци.