Министър Иванка Шалапатова (втората отдясно наляво) участва във форума за равенството между половете. Снимка МТСП

Министър Иванка Шалапатова (втората отдясно наляво) участва във форума за равенството между половете. Снимка МТСП

"Разгръщането на политиката за равенство на половете е приоритет на Министерството на труда и социалната политика", каза министърът на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатова по време на участието си в конференция под надслов "Силата на разнообразието: да променим стереотипите", организирана от сдружение "Дамски форум". Във форума участваха премиерът Николай Денков, еврокомисарят по въпросите на равнопоставеността Хелена Дали, Сергей Станивеш - евродепут от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, представители на дипломатически мисии в България и на гражданския сектор.

Министър Шалапатова представи приоритетните области в Националната стратегия за равнопоставеност на жените и мъжете 2021-2030 г. "Сред най-важните цели е постигането на равнопоставеност на пазара на труда и даването на равни възможности за икономическа независимост. Без партньорството на гражданския сектор тази цел няма да може да бъде реализирана", подчерта тя. Сред най-важните задачи тя очерта още намаляването на разликите в заплащането между половете, насърчаването на равнопоставеността на жените и мъжете в процесите на вземане на решения. "Изключително важен приоритет е и борбата с насилието. За изпълнението му полагаме усилия да разгърнем палитрата от подкрепящи услуги към жените жертви на насилие", каза министър Шалапатова. Сред приоритетните области в стратегията е и преодоляването на стереотипите по пол в различни сфери на обществения живот и на сексизма.

Министърът на труда подчерта, че е необходимо да се даде достатъчно време за дебат за транспонирането на европейската Директива за участие на жените в бордовете на публичните компании с участието на работодателските и синдикалните организации. В Министерството на труда и социалната политика (МТСП) е създадена работна група по темата с максимално широко представителство. "Важно да разберем духа на директивата и да си отговорим на въпросите какво ще спечелим и каква ще бъде добавената стойност за българското общество от транспонирането на директивата", акцентира Иванка Шалапатова.

Тя добави, че през 2024 г. МТСП заедно с министерствата на иновациите и растежа и икономиката и индустрията ще отворят програми за финансиране на предприемачеството на млади хора, от които ще могат да с възползват и жени в уязвимо положение.