Част от българските филми може да отпаднат от програмата на фестивала

Част от българските филми може да отпаднат от програмата на фестивала

"Тазгодишното 18-то издание на международния "София филм фест на брега" ще се проведе от 11-ти до 19-ти юни в Бургас. Решението за датите взехме заедно със Стефан Китанов - Кита, художествен директор на "София филм фест", съобщи за сайт "Черноморие" проф. Георги Дюлгеров - художествен директор на кинофорума в Бургас.

Фестивалът беше планиран да се проведе от 14-ти до 22-ри март в Общинско кино "АБ", което се помещава в сградата на драматичен театър "Адриана Будевска" в морския град. Отлагането се наложи, заради откритите първи случаи на пациенти в корона вирус в Габрово и Плевен на 8-ми март и последвалото решение на Министерски съвет да се прекрати провеждането на културни събития до второ нареждание. Предложението бе на министъра на културата Боил Банов. Така драматичните, куклените и оперните театри в страната затворите врати, отпаднаха и всички гастроли, концерти, планирани фестивали.

"Новите дати на "София филм фест на брега" ще дадат възможност на кинозрителите да се докоснат до богата и разнообразна програма на тазгодишното 18-то издание и филмите, които сме селектирали", припомни Дюлгеров. Според него промяна в програмата на бургаския кинофорум евентуално може да има за някои от българските филми. Причината е, че някои филмите могат да бъдат излъчени по кината преди фестивала през юни, научи "Черноморие“. Всички останали чуждоезикови игрални и документални филми, включени в програмата, ще бъдат показани.

"София филм фест на брега" се организира от сдружение "Арт фест" с финансовата подкрепа на Община Бургас и медийното партньорство на сайт "Черноморие".