С изпълнение на Духовия оркестър бе открит фестивала тази година. Снимки Черноморие-бг

С изпълнение на Духовия оркестър бе открит фестивала тази година. Снимки Черноморие-бг

Тазгодишното 18-то издание на Международния "София филм фест на брега" за последно се провежда тази година в Общинско кино "АБ", което се помещава в драматичен театър "Адриана Будевска". От следващата година фестивалът ще се провежда в новата зала на Културен дом Бургас. Новината съобщи Борислав Чакринов - директор на театъра, който от първото издание на фестивала е негов партньор. В проекта за обновяване на сградата на НХК, сега Културен дом Бургас, влиза закупуването на кино техника за прожекции. Така градът ще се сдобие със свое общинско кино. Тази идея е още от времето на Маруся Любчева - зам.-кмет по култура в Община Бургас от екипа на бившия кмет Йоан Костадинов. За тези 18 години фестивалът смени две зали - стартира в кино "Тракия" и се премести след това в театъра. Догодина той ще промени отново местоположението си.

С изпълнение на Духовия оркестър тържествено, въпреси пандемията от корона вирус, бе открито тазгодишното издание на фестивала. Заради противоепидемичните мерки, публиката гледа прожекциите с маски на лицето. А членовете на журито с председател проф. Георги Дюлгеров за първи път не седят един до друг, а през седалка.

Фестивалът бе открит с профекцията на филма "Бащата" натандема - Петър Вълчанов и Кристина Грозева. По традиция на финала на феста ще бъдат връчени две статуетки Сребриста чайка, изработени от Никола Станчев. Те ще бъдат за авторите на най-добрите филми, според журито и гласовете на публиката. Зрителите ще могат да гласуват по шестобалната система след всяка прожекция. Филмът с най-високата оценка ще получи приза. За трета година ще бъде връчена и парична награда от 1000 лева, осигурена от Зонта клуб, на автора на най-добрия късометраен филм. Младежкото жури, което ще оценява късометражните филми, бе изпрано в рамките на втория майскорски клас воден от Надежда Косева.

"София филм фест на брега" ще организира от сдружение "Арт фест" с финансовата подкрепа на Община Бургас и медийното партньорство на сайт "Черноморие". Фестивалът продължава до 9-ти октомври включително.

Галерия