Sofiyski_solisti

Sofiyski_solisti

Софийски солисти свирят на Варненско лято продължава тази вечер с концерт на "Софийски солисти" в Градската галерия. Музикантите имат издадени над 80 албума, гастроли в цял свят, премиерни изпълнения на български и чуждестранни творби от различни епохи са в архива на "солистите". Звукозаписната продукция на състава се разпространява на три континента. Ансамбълът е работил с всички значими български музиканти - композитори, диригенти, солисти. С някои от тях – Марин Големинов, Константин Илиев, Добрин Петков, Филип Кутев, Минчо Минчев, взаимоотношенията надхвърлят обичайните творчески контакти. Много български произведения са създадени за "солистите". От 1988 г. диригент е Пламен Джуров, който съчетава традициите на ансамбъла с новите условия в музикалния живот.

За концерта във Варна маестро Пламен Джуров е поканил двама изпълнители, които музикалният свят познава добре и с радост аплодира. Това са
цигуларката Лия Петрова и виолистът Адриен ла Марка. Те ще представят пред фестивалната публика "Вариации" от Михаил Пеков, "Симфония" от Петерис Васкс и "Симфония концертанте" за цигулка, виола и оркестър в ми бемол мажор от Волфганг Амадеус Моцарт.
Началото на концерта тази вечер е от 19 часа.
Цените на билетите за концертите започват от 5 лева, специални цени има за ученици, студенти и пенсионери - от 2 лева. Билети могат да се купят от ФКЦ и Градската художествена галерия, както и онлайн от http://fccvarna.bg/.
ММФ "Варненско лято" е основан през 1926 г. Член е на Европейската асоциация на фестивалите. Организира се от Община Варна - дирекция "Култура и духовно развитие" и e под патронажа на кмета на Варна. Фестивалът се провежда с подкрепата на Министерство на културата и с партньорството на Гьоте Институт, НУИ "Добри Христов", "Летище Варна" и други.