Емануил Иванов ще дебютира на сцената на фестивала на 21-ви юли

Емануил Иванов ще дебютира на сцената на фестивала на 21-ви юли

"Солинария" - фестивалът на младите, се завръща на сцените в Созопол с поредица от концерти на най-горещите млади имена на българската класическа и джаз сцена. Той ще бъде открит на 11-ти юли с концерт на проф. Лилия Бояджиева (пиано) и Ангелина Абаджиева (цигулка). Изтъкнатите музикантки са и менторите на майсторските класове по пиано и цигулка, които ще се проведа от 11-ти до 20-ти юли и ще завършат с концерт, на който учениците ще демонстрират своя напредък.

Единственият българин, печелил престижния конкурс "Феручо Бузони" Емануил Иванов ще дебютира на "Солинария" на 21-ви юли. На откритата сцена на фестивала той ще представи виртуозна програма с творби на Лудвиг ван Бетовен, Александър Скрябин, Алексис Вайсенберг, Феручо Бузони и Ференц Лист. Младият български пианист се утвърди на международната сцена след като спечели поредица от големи международни конкурси като "Алесандро Казагранде", "Скрябин-Рахманинов", "Павел Серебряков", "Лист-Барток", "Млади виртуози", "Дину Липати" и др. 

На 22-ри юли "Солинария" посреща на своята сцена "Underground Cello Quartet". Атанас Кръстев, Виктор Трайков, Теодора Атанасова и Момчил Пандев създават първият български виолончелов квартет с амбицията да разчупят клишетата, без да правят компромиси с качеството.

"В нашия репертоар бягаме от ефекта и комерсиалността, целта ни е да представим инструментални качества и особено - добър вкус", казва водачът им Атанас Кръстев.

За публиката в Созопол "Underground Cello Quartet" ще представят произведения на Волфганг Амадеус Моцарт, Вилхелм Фитценхаген, Джoакино Росини, Георг Голтерман, Давид Попер, Исак Албенис и Астор Пиацола.

Вили Стоянов и музикантите от неговия бенд ще отдадат почит на големият композитор, и дядо на Вили – Йосиф Цанков.  Инструменталните пиеси за биг бенд и соло тромбон по музика на Йосиф Цанков ще звучат на откритата сцена на "Солинария" на 23-ти юли. Програмата включва пиесите "Приказка", "Когато луната изплува", "Под жълтите листа на старата липа" в специални аранжименти в  стилистиката на предпочитаната от по-младото поколение боса-нова.

Билетите за фестивалните концерти вече са пуснати в продажба. От 10-ти юли ще се продават и на касата на площад "Хан Крум" в Созопол, както и на място преди самите концерти.

Галерия