Емона Георгиева е солист на Държавна опера Бургас. Снимки Личен архив

Емона Георгиева е солист на Държавна опера Бургас. Снимки Личен архив

Емона Георгиева - солист в балета на Държавна опера - Бургас, ще има своята балетна гала на 24-ти юни, събота, от 19.00 часа в зала "Тончо Русев" на Културен дом на НХК в морския град. Фееричната и очарователна Емона ще изпълни вариация на Одилия и монолог на Саломе по хореография на проф. Хикмет Мехмедов.

Емона Георгиева е Национално училище за танцово изкуство – "Випуск'2021", Joffrey Academy of Dance – Оfficial school of the Joffrey Ballet Chicago – Сonservatory class of 2020. Към момента е студент в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, втори курс - специалност "Балетна педагогика".

Репертоарът й включва роли в спектаклите - "Лешникотрошачката", "Жизел", "Спящата красавица", "Пепеляшка" и "Дон Кихот".

Носител е на награда "Кристална лира" на Съюза на музикалните и танцови дейци за най-добър млад изпълнител - балерина. Лауреат е на голямата награда за полет в изкуството на фондация "Стоян Камбарев". Спечелила е златен медал, първа награда на Национална среща на младите балетни изпълнители "Анастас Петров", както и отличия в Youth American Grand Prix semi-finals Paris и Chicago semi - final.

Трикратен световен шампион е модерен танц, сребърен и брозов медалист в класически танц в Световните танцови финали Dance World Cup – World finals. Двукратно е носител на най-голямата награда на световните финали за най-добър женски изпълнител - "Most outstanding female soloist". Отличена е с почетна диплома за достигане до полу-финала на Международен балетен конкурс "Молодой балет мира - Юри Григорович" - Сочи, Русия.

Отскоро се изявява и в ново творческо амплоа като хореограф и режисьор на съвременния спектакъл "Тиха сила".

В програмата на гала вечерта в събота в НХК са включени и изпълнения на възпитаници на НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" - Бургас и Национално училище по изкуства "Добри Христов" - Варна. "Това е едно много интересно партньорство, което със сигурност ще бъде впечатляващо и за публиката", сподели известният и обичан балетист и балетен педагог Недко Георгиев.

Билети може са закупите на касата на Културен дом НХК.

Галерия