Концертът е този петък в двора на експозиционен център Флора. Снимка Държавна опера - Бургас

Концертът е този петък в двора на експозиционен център Флора. Снимка Държавна опера - Бургас

Солисти и хор от Държавна опера - Бургас ще представят концерт "Наздравица" този петък, 13-ти август, от 20.30 часа в двора на експозиционен център "Флора". Музикалната проява е част програма на Бургаската опера "Купон на Флората". Ще прозвучат известни композиции от Йохан Щраус, Волфганг Амадеус Моцарт, Жорж Бизе, Александър Бородин, Джузепе Верди, обединени от идеята за наздравицата. Солистите - Йоана Железчева, Мария Цветкова-Маджарова, Шмилена Султанова, Яни Николов, Александър Крунев, Бранимир Недков, Диман Панчев и Костадин Мечков, хорът на Държавна опера  –  Бургас, с диригент Невена Михайлова, както и корепетиторът Мира Искърова, ще създадат празнична атмосфера – с присъствие, талант и споделена емоционална палитра.

В програмата на концерта "Наздравица" ще прозвучат: "Наздравица" от оперетата "Прилепът" от Йохан Шраус, в изпълнение на сопраните Мария Цветкова-Маджарова и Шмилена Султанова, заедно с Бранимир Недков, баритон. От същото произведение на австрийския композитор ще прозвучат: "Ария на княз Орловски", представена от Шмилена Султанова и "Ария на Розалинда", изпълнена от Мария Цветкова-Маджарова. Две "„Наздравици" - от операта "Дон Жуан" от Волфганг Амадеус Моцарт и от оперното произведение "Звънецът" от Гаетано Доницети, ще бъдат изпълнени от Бранимир Недков. "Ария на тореадора", също от "Кармен", ще изпълни баритонът Александър Крунев, когото ще чуем и с "Наздравица" от операта "Отело" от Джузепе Верди. Басовият глас на Диман Панчев ще прозвучи в "Ария на Ралф" от операта "Красавицата от Перт". Костадин Мечков, бас, ще представи Ария на принц Галицки от операта "Княз Игор" от Александър Бородин. "Наздравица" от "Макбет" и "Болеро на Елена" от операта "Сицилиански вечерни" - и двете оперни произведения са от Джузепе Верди, ще чуем в изпълнение на сопраното Йоана Железчева. Тенорът Яни Николов ще изпълни неаполитанската канцонета "Не ме забравяй" на композитора Ернесто де Къртис.

Финал на концерта с празнично заглавие и послание ще бъде може би най-популярната "Наздравица" от "Травиата" на Джузепе Верди, в който певците вдигат чаша шампанско – като символ на искрящо настроение и изисканото отношение към живота и добрия вкус.

В програмата ще вземе участие и хорът на Държавна опера –  Бургас, който ще бъде емоционално-артистично допълнение към празничното звучене на концерта. Диригентът на хоровия състав Невена Михайлова. На рояла ще бъде Мира Искърова.