По време на концерта на рояла ще свири Игор Кириянов. Снимки Държавна опера Бургас

По време на концерта на рояла ще свири Игор Кириянов. Снимки Държавна опера Бургас

Сопраното Йоана Железчева и тенорът Даниел Дамянов ще изнесат съвместен концерт в Операта. Той е планиран за 23-ти март, събота, от 11.00 часа във фоайето на Държавна опера Бургас. В програмата ще прозвучат произведения от предкласиката, арии и дуети от класически оперни творби, както и популярни канцонети. На рояла - Игор Кириянов.

След броени дни, на 5-ти април, в залата на Бургаската опера, Йоана Железчева ще пее на мащабна оперна гала "Вива Пучини", посветена на  165-годишнината от рождението и 100-годишнината от земната кончина на Джакомо Пучини, под палката на маестро Димитър Косев.

Другият изтъкнат изпълнител на вокалния концерт в събота е тенорът Даниел Дамянов, който, освен на Бургаската опера, е солист и на Софийската опера и балет, където съвсем наскоро дебютира в операта от Луиджи Керубини "Медея", която се поставя за първи път в България – в ролята на Язон. На 12 април му предстои превъплъщение в една от неговите знакови роли – на Самсон и операта "Самсон и Далила" от Камий Сен-Санс, в партньорство с мецосопраното Даниела Дякова, за която образът на Далила също е емблематичен.

На рояла в събота застава младият пианист от Украйна Игор Кириянов, който отскоро е корепетитор в Бургаската опера, като първата му сценична изява бе по време на Втория национален конкурс за млади оперни певци с международно участие "Стоян Попов", който се проведе от 17 до 21 октомври миналата година в залата на Операта.

В програмата на концерта в събота ще прозвучат: три арии из оперното творчество на Джакомо Пучини: ария на Лиу из операта "Турандот", ария на Манон из операта "Манон Леско", ария на Тоска; дует на Микаела и Дон Хосе из операта "Кармен" от Жорж Бизе, "Ombra mai fu" из операта "Ксеркс" от Георг Фридрих Хендел; Or che piu non vedro – из операта "Медея" от Луиджи Керубини, "Ой, ты, тёмная дубравушка" - из операта "Садко" от Николай Римский-Корсаков, "Non tamo piu!" от Паоло Тости; Дует на Аида и Радамес – от финала на операта "Аида" от Джузепе Верди, "Caro mio ben" от Джузепе Джордани.

Последният, осми, концерт от поредицата "Солистите на Държавна опера - Бургас" ще бъде на 20-ти април от 11.00 часа във фоайето на Операта, на него ще се представят: Мария Цветкова-Маджарова – сопран, Андрея Мирчев – тенор, и Валери Турманов – баритон. На рояла ще бъдат: Дария Кръстева и Илиана Тодорова.

Билети за концерта на Йоана Железчева и Даниел Дамянов се продават на касата на Операта и на каса "Часовника".

Галерия