Младите огнеборци ще покажат наученото как да се справят по време на пожар. Снимка ОД на МВР

Младите огнеборци ще покажат наученото как да се справят по време на пожар. Снимка ОД на МВР

Созопол ще бъде домакин на 22-то областно състезание на младежките противопожарни отряди "Млад огнеборец". То се организира от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Бургас. Състезанието ще се проведе на 18-ти май на стадион "Арена Созопол" с начален час 09.30.

Основен приоритет в дейността на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" е свързана с повишаване на противопожарната култура на подрастващите, за което допринася участието на децата от младежките противопожарни отряди "Млад огнеборец". В тези формирования ученици, на възраст от 10 до 16 години получават теоретична и практическа подготовка по пожарна безопасност, провеждат тренировъчна и състезателна дейност. Движението Младежки противопожарни отряди "Млад огнеборец" е с международен характер. На всеки две години Международната асоциация на пожарните и спасителните служби (CTIF), организира състезания, в които участват и наши млади огнеборци.

В България движението е възстановено от началото на учебната 1999/2000 година, по разработен примерен устав, включен в Указанията на Министерство на образованието и науката за организация на дейността в системата на народната просвета. Теоретичната и практическата подготовка на отрядите "Млад огнеборец" се ръководи от служителите на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Бургас, със съдействието на общини, директори и педагози от учебни заведения под формата на лекции и семинари по тематика, предварително съгласувана с регионалния инспекторат на МОН.