Кметът на Созопол Панайот Рейзи се поклони пред паметната плоча на загиналите. Снимки Община Созопол

Кметът на Созопол Панайот Рейзи се поклони пред паметната плоча на загиналите. Снимки Община Созопол

Преди 141 години на 7-ми февруари "Летящият отряд" под командването на руския пълководец генерал-майор Лермонтов освобождава Созопол. Жителите на Созопол днес взеха участие в ритуала по полагане на венци и цветя на пометната плоча, изградена на мястото, където преди 141 години тържествено са посрещнати руските войници.

В тържественото отбелязване на годишнината се включиха и военнослужещи от флотилия бойни и спомагателни кораби. Почетната рота направи ритуала още по-тържествен.

Пред паметната плоча на генерал Александър Михайлович Лермонтов да се поклонят дойдоха жители на морския град, кметът на Община Созопол Панайот Рейзи, зам.-кметът на Общината Катя Стоянова, общински съветници, представители на политически партии, патриотични организации и ученици от СУ "Св. св. Кирил и Методий" в Созопол.

Припомнени бяха историческите моменти от падането на Созопол под османско иго и неописиуемата радост на созополчани при посрещането на русите- освободители. Цялото гражданство на града, предвождано от духовници посрещат "Летящия конен отряд" на Лермонтов точно на мястото, където всяка година признателните созополчани отдават почит и се прекланят пред героизма на освободителите. "С победния марш на руските войски на юг на 7-ми февруари 1978 година Созопол получава свободата си. В нашата памет е вечно жив подвига на "Летящия отряд" на Лермонтов от 13-ти Драгунски полк на Негово императорско величество", се каза в обръщението към присъстващите,

Тържествено бяха положени венци и цветя пред паметната плоча на братята руси - освободители на Созопол. С едноминутно мълчание и падане на колене присъстващите почетоха паметта на загиналите за свободата на Созопол и България.

"Този ден ще остане неподвластен на времето, защото всеки от нас го носи в сърцето си, защото споменът за него разпалва, пречиства с онази изконна обич към Отечеството и към Созопол, която ни прави горди българи. Този ден е символ на общата ни воля за свобода и обединение пред предизвикателствата на времето и трудностите, пред които всеки народ неизбежно се изправя. Освобождението на Созопол от отряда на генерал Лермонтов отваря една нова страница в историята на хилядолетния град. Страница, която всички ние пишем с благодарност към героите и отговорност пред бъдещето", каза в обръщението си към жителите на морската община кметът Панайот Рейзи.

Галерия