И плажовете в Созопол са пълни с туристи и свободни места трудно се намира. Снимки Авторът

И плажовете в Созопол са пълни с туристи и свободни места трудно се намира. Снимки Авторът

Вече втори месец Созопол се "къса" по шевовете от туристи. В разгара на сезона намирането на място за нощувка си е повече от предизвикателство. Цените започват от 70 лева за нощувка в двойна стая и стигат до 240 лева взависимост от вида на хотела, от местоположението и екстрите, които се предлагат. В момента в хотел на Буджака двойна стая с тераса, изглед към басейна и закуска се предлага на цена от 170 лева на вечер. Хотелът е пълен, а резервации има за седмици напред. Решилите да почиват в последната минута в Созопол буквално удрят на камък. "Почти през целия ден вървят туристи и искат да наемат стая. Има такива, които са готови да платят и по 250 лева за нощувка, но свободни стаи няма", сподели пред "Черноморие" собственикът на хотела.

Тези, които имат личен автомобил и са отседнали в Стария Созопол, ползват общинския паркинг. Цените там започват от 2 лева на час.

В Созопол с още един общински паркинг, няма свободни места

Други пък избират обществения транспорт. Цената на билета от Бургас до Созопол е 5 лева. Може обаче да не успеете да се качите в избрания от вас час, заради наплива от желаещи да пътуват. Тези, които са закъснели, ще се наложи да чакат следващия автобус.

Тази година преобладаващата част от летуващите в Созопол са българи. Въпреки пандемията, се очертава силен сезон за собственици на хотели и къщи за гости. Търговците обаче са на друго мнение. "Миналата година сезонът беше по-силен. Бяха дошли богатите българи, които традиционно почиват в Гърция. Тази година идват хора, които не са толкова платежоспособни", призна собственик на арт галерия в Стария Созопол.

Докато мнението на търговците е в двете крайности, собственици и наематели на заведения нямат право да се оплакват. Да се седна в ресторант в Созопол се оказва, че не е достатъчно само да се направи резервация. Може да се окаже, че и след като е направена и отидете в уречения час маса за вас да няма. Оказва се, че името ви е в списъка с резервации, но масата липсва. Въпреки тези неуредици, цените в менютата това лято определено са нагоре. И дори в заведения, които работят целогодишно скокът е осезаем. Най-евтината порция сафрид от 250 грама, която може да си поръчате струва 15 лева, а порция чернокоп със същия грамаж ще ви излезе малко над 17 лева. Цените на тази риба са с около 2-4 лева по-високи в сравнение с висок клас ресторанти в Бургас.

Въпреки неуредиците в туристическия бранш, въпреки завишените цени*, въпреки липсата на свободни места, въпреки пълните автобуси и задръствания по пътя от Бургас към Южното Черноморие, Созопол си остава предпочитано място за почивка през лятото.

*Преди година, когато заради пандемията правителството намали ДДС за заведения и барове с 9%, собствениците обещаха, че разликата ще отиде за възнаграждения на служителите им. Дали това е така, не е сигурно, но че цените само за година са завишени е повече от видно.

Галерия