Така изглежда проекта за автогара в Созопол

Така изглежда проекта за автогара в Созопол

Созопол ще има нова автогара, изградена в класически стил. Новината бе обявена на сесия на Общинския съвет в морския град. Документите са подписани в Националния институт за недвижимо културно наследство, с което се дава "зелена светлина" за реализацията на проекта, който чака от години.

Той беше променен в края на миналата година по искане на НИНКН. Промените обхващат височината на сградата, използваните фасадни материали и част от помещенията в сградата. Автогарата ще се намира срещу сградата на общинска администрация в местността "Провлак" между стария и новия град.

Сградата ще бъде изградена в духа на класическата архитектура. В основната част ще се помещава основното хале с отворено пространство и оформя помещение тип галерия. Двете странични крила са симетрично разположени на основното и помещават информационен и билетен център.

Търсеното решение е за класическа сграда на автогара, запазване на морския дух и стилизиране на класически елементи в архитектурата. Постройката е предвидена в светло сив цвят с бели гипсови корнизи. Прозорците са решени като големи витрини с овална горна част и шпроси, характерни в класическата архитектура.

Използвани са естествени материали – гранит за областта на цокъла и цветарниците. При оформяне на пешеходните пространства са предвидени настилки с паваж, асфалт и естествен камък.