Красимира Костова - директор на Общинския исторически музей в Средец (вляво) откри изложбата, подредена в Историческата експозиция на РИМ - Бургас. Снимки РИМ

Красимира Костова - директор на Общинския исторически музей в Средец (вляво) откри изложбата, подредена в Историческата експозиция на РИМ - Бургас. Снимки РИМ

Какво е общото между шведския крал Карл XII и българският престолонаследник Симеон II Сакскобургготски? На пръв поглед нищо, тъй като и двамата са родени в различни епохи. Но само на пръв поглед. Колкото и странно да звучи, те имат свързващо звено и това е странджанското село Факия. Селището е на пътя, който някога е свързвал в рамките на римската империя Адрианопол и крепостта Деултум, а след това в по-нови времена - Одрин и Бургас. Затова не е случайно, че точно оттук преди няколко века на път за Османската империя минава крал Карл XII. Няколко столетия след този исторически факт и във Факия идва новината за раждането на престолонаследника Симеон II. Тя е разнесена из цялата енория от свещеникът на местната църква във Факия. Това са само два любопитни факта от живота на странджанското село, които показват какъв е бил животът на местните. А затова в своята пълнота говорят спасените архиви на църквата на Факия.

"Открихме архивите пръснати в олтара на църквата през 2014 година, когато заснемахме обичая Еньова буля. Тогава потърсихме съдействието на кмета на община Средец Иван Жабов и буквално спасихме ценните документи. Те бяха в доста лошо състояние - мокри, мухлясали. Наложи се обработка, която продължи доста време, за да можем сега да покажем част от този богат архив", разказа Красимира Костова - директор на Общински исторически музей в Средец. Там вече се пази архива на църквата на село Факия. А сега и бургазлии и гостите на града ще имат възможност да се докоснат до него чрез изложбата "Спасеният църковен архив на село Факия", която бе открита в Историческата експозиция на Регионалния исторически музей в морския град.

Храмът "Свети Димитър" във Факия е построен през 1884 година. Това е последната, четвърта църква, в селото, в което е имало и още два параклиса. Архивът обхваща период от около един век - от края на XIX век до 60-те години на XX век. Първият свещеник в селото е служил от храма от 1870 година. Архивът по своеобразен начин разказва за живота, бита и обичаите на населеното място. "След Съединението на Княжество България и Източна Румелия Факия влиза в пределите на България и се обособява като самостоятелна община. Свещеникът е водил своеобразен граждански регистър. От него научаваме, че във Факия е имало 157 домакинства, но като се има предвид, че всяко семейство се е състояло от седем-осем членове, може да си представите, за колко хора става въпрос", разказа Красимира Костова.

Архивът е живата памет на Факия. В него могат да е открият свидетелствата за свето кръщение, за венчавка, за граждансик брак. Той дава ценна информация за връзките на населото място с държавната власт. А свещеникът е играл важна роля в ежедневието и в живота на жителите на селото. Той е духовен водач, пазител на етичните и морални норми в населеното място и енорията, която обхваща и съседните села - Вълчаново, Синьо камене, Сливово. Свещеникът е управлявал и земите на църквата. Той е играел и важна роля в образователния процес. През 1868 се открива килийното училище, а след това взаимното, което става класно училище през 1939 година.

Тези и още любопитни данни за живота на Факия може да бъдат прочетени и видяни в екпозицията, подредена в Историческата експозиция на РИМ - Бургас. Музеят ще работи в днешния празничен ден с вход свободен за посетители.

Галерия