Проверката е разпоредена от министъра на околната среда и водите и министъра на туризма. Снимка Архив

Проверката е разпоредена от министъра на околната среда и водите и министъра на туризма. Снимка Архив

Експерти от Министерството на туризма, служители от Регионална инспекция по околната среда и водите в Бургас заедно с кмета на Община Царево Георги Лапчев направиха спешна проверка на плаж "Делфин". Поводът за инспекцията стана подаден сигнал за извършване на строителни дейности там. Проверката е разпоредена от министрите на околната среда и водите - Нено Димов и на туризма - Николина Ангелкова.

В хода на инспекцията е установено, че на плажа в момента се строи временен преместваем обект, тоалетни и дървена лека ограда. Установено е, че изградената миналото лято дървена стълба е изцяло демонтирана. Материалът от нея е махнат и в момента се използва за изграждането на обектите на плажа.

Представители на Община Царево и строителния контрол да замерили местоположението на изграждащите се обекти спрямо одобрената от Министерството на туризма схема за тяхното разполагане. Според първоначалните наблюдения, те отговарят на нея.

Експертите от Министерството на туризма ще направят и контролна проверка дали обектите се вписват в схемата. Ще бъде направено замерване и ако то установи, че заграждението е разположено на територията на плажа, ще бъде издадено предписание за неговото премахване.

В момента заграждението не препятства достъпа до плажа. Заради стръмния терен към ивицата, Община Царево е внесла в РИОСВ - Бургас предложение за осигуряване на трасе до морския плаж. Изискано е и становище от дирекцията на природен парк "Странджа", за да се намери най-подходящото място за осигуряване на пешеходния достъп до плажа, който да щади околната среда.