Възрастните хора са най-честите жертви на насилие

Възрастните хора са най-честите жертви на насилие

Възрастните хора са все по-честа жертва на насилие от страна на своите деца, внуци и племеници. Това сочат данните на бургаската асоциация "Деметра". "16 дни против насилието" е мотото на международната кампания, която се отбелязва всяка година в повече от 130 държави. Слоуганът на тазгодишната кампания е под надслов: "Спрете насилието във връзката. Насилието не е любов!", около който са се обединили и пет партньорски на "Деметра" организации от Италия, Чехия, Кипър и България.

От януари до октомври тази година в Центъра за превенция на насилието и престъпността мощот и подкрепа са потърсили 215 души, от които 89% жени и 11% мъже, което е повече от пострадалите през цялата 2018 година. Наблюдава се тенденция за повишено насилие над възрастни хора. Най-често те стават жертва на роднини - техните деца, внуци и племенници.

Тревожно е обаче, повишената степен на насилие, като в Центъра все по-често се регистрират случаи на тежко физическо и емоционално насилие. Голям процент от случаите, близо 68% са насочени от структурите на МВР, а 3 %  от пострадалите са се насочили към социалните центрове след информация, получена от електронните медии.

В рамките на 16-дневната кампания ще се проведат серия от събития - Ден на отворените врата на 5-ти декември в Център за подкрепа на жертви на сексуално насилие "Вселена" и кръгла маса на тема: "Предизвикателства, свързани с оказването на подкрепа на пострадалите от насилие", на 10-ти докември в Център за превенция на насилието и престъпността с участието на представители на различни институции и организации, имащи отношение към социалния проблем.