На тези европейски избори 6 355 633 българи имаха право на глас. Снимка Лина Главинова

На тези европейски избори 6 355 633 българи имаха право на глас. Снимка Лина Главинова

ЕРБ печели убедително изборите за европейски парламент в България. Първите резултати от екзитпола на "Галъп" сочат, че 30,6% са гласували за партията, водена от премиера Бойко Борисов. Същият процент дава и "Тренд". Прогнозните данни на "Алфа рисърч" сочат 32,7% за ГЕРБ, предаде Vesti.bg.

Втора, с 25,4%  според "Галъп" и 23,5% според "Тренд", е БСП. "Алфа рисърч" дава на левицата 23,2%.

Трета е ДПС, съответно 12,7%, 14,1% и 13,6% сочат екзитполовете на "Галъп", "Тренд" и "Алфа рисърч".

Освен трите големи партии, евродепутат ще имат и ВМРО-БНД, за които са гласували около 7,5% от избирателите, както и "Демократична България" с около 6,5%.

Така разпределението на българските депутати в Европейския парламент е съответно 7 от ГЕРБ,  5 от БСП, 3 от ДПС и по един от "Демократична България" и ВМРО-БНД.

С условието, че преференциалният вот може да доведе до промени, вероятните имена на новите евродепутати са: Мария Габриел, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов, Александър Йорданов, Лиляна Павлова (ГЕРБ);

Елена Йончева, Петър Витанов, Цветелина Пенкова, Иво Христов (БСП);

Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Илхан Кючюк (ДПС);

Ангел Джамбазки (ВМРО) и Радан Кънев ("Демократична България").

Избирателната активност към 19.00 часа е била 29,5%. На предишните евроизбори през 2014 г. избирателната беше по-висока.

На тези европейски избори 6 355 633 българи имаха право на глас. Общият брой на избирателните секции в страната бе 11 661, а в чужбина - 191.

Европейският парламент е единствената институция в ЕС, чиито членове се избират пряко от гражданите, а мандатът на депутатите е 5-годишен.