Президентът на БФУ Стефан Колев, вицепрезидентът на БФУ Петър Драгоев и вицепрезидентът на Световната федерация по ушу Антъни Го на 14-тия конгрес на Световната федерация. Снимка БФУ

Президентът на БФУ Стефан Колев, вицепрезидентът на БФУ Петър Драгоев и вицепрезидентът на Световната федерация по ушу Антъни Го на 14-тия конгрес на Световната федерация. Снимка БФУ

Българската федерация по ушу е номер 1 за 2018 година, според Севтовната федерация по ушу. Признанието идва в резултат на дейността на президента на родната федерация Стефан Колев и екипа му, които през последните две години организираха две престижни световни състезания в Бургас.

Новината съобщи Стефан Колев по време на Общото събрание на федерацията, което се проведе в Бургас. В него участваха делегати на 14 клуба от общо 20-те клуба, членове на Федерацията. Те приеха финансов отчет на Федерацията и доклада за дейността през 2018 година.

Като признание за дейността на Българската федерация по ушу е отличната оценка дадена от вицепрезидента на Световната федерация по ушу Антъни Го. Класирането на Българската федерация на такава висока позиция е заради високите спортни постижения на България в световен мащаб, заради отлично организираните събития по ушу събития от БФУ и заради предстоящото изграждане на Световния спортен ушу-център в комплекс "Меден рудник" в Бургас.

Световната федерация по ушу (IWUF.org) обединява 162 национални федерации по ушу и 5 континентални федерации по ушу. Всяка година Световната федерация провежда десетки ушу събития във всички краища на света – световни първенства по различни Ушу-дисциплини и за различни възрастови групи, симпозиуми, треньорски курсове, конгреси, срещи на борда  и т.н.

В тежка конкуренция с градове като Москва, Париж, Лондон, Рим и Пекин, Българската федерация по ушу извоюва възможността да организира в Бургас две световни първенства през последните две години – 6-тото Световно първенство по ушу за младежи, което се проведе от 26-ти септември до 3-ти  октомври 2016 година и 3-тото Световно първенство по тайчи чуан, което се проведе от 25-ти септември до 2-ри октомври 2018 година. На състезанието през 2016 в Бургас се събраха всички млади звезди на ушу, бъдещият елит на този спорт през следващите няколко десетилетия. На състезанието през 2018 в Бургас пристигнаха световните майстори по тайчи, най-популярната дисциплина от ушу. Общо отбори от 83 страни участваха в двете спортни събития. Над 500 милиона практикуващи ушу по цял свят следяха по интернет и телевизиите изявите на участниците.

Световната федерация по ушу обяви в няколко свои прес-съобщения, че Организационния комитет на двете световни първенства под ръководството на Стефан Колев се е справил отлично с организирането на състезанията. Президентът на Световната федерация - Ю Зайкинг и вицепрезидентът на федерацията - Антъни Го пристигнаха за откриването и първите дни на състезанията и лично засвидетелстваха високите си оценки на президента на Българската федерация по ушу - Стефан Колев.

Световният тренировъчен ушу-център, който ще се изгради в Меден рудник ще бъде единствен по рода си в Европейския съюз. Той ще се разполага на площ от 2 декара и ще включва специално оборудвани тренировъчни зали за практикуване на Ушу, конферентна зала, фитнес зала, офиси и други помещения.

На Общото събрание президентът на БФУ и член на конгреса на световната федерация Стефан Колев обяви, че предстоят избори за членове на Управителен съвет и на комисии на Световната федерация по ушу през октомври 2019 година.