Спукан далекопровод остави Бургас на студено с електрическата мрежа на страната. Инцидентът е станал в 6.09 часа тази сутрин. В следствие на това работния процес в "Топлофикация" е спрял напълно.

Подаването на топлоенергия и гореща вода към целия град е било преустановено за почти 3 часа и половина. Това е предизвикало силно безпокойство сред гражданите, тъй като в момента около 33 хиляди домакинства ползват услугите на ТЕЦ-а. С парно отпление са и почти всички училищни, здравни и административни сгради в Бургас. За случая веднага са били информирани областният управител Константин Гребенаров и кметът на Бургас Димитър Николов от изпълнителния директор на "Топлофикация" инж. Въльо Дучев. В момента се изготвя рапорт за ситуацията до Министерството на икономиката и енергетиката.

Повече от три часа след аварията екипи на НЕК успяват да възстановят присъединяването на 6 kV и да захранят ТЕЦ-а. В следствие на това в 9.27 часа е включена мрежовата помпа и възстановена циркулацията по магистралите, а в 9.35 часа заработва котела на дружеството. Едва след този, час постепенно е започнало възстановяването на топлоподаването по магистралния топлопровод към Бургас. В 10.04 часа е стартирал единия когенератор, чрез който ТЕЦ-а е успял да премине на автономно електрозахранване, напълно откъсвайки се от системата на НЕК. Предприятието работи "на остров" изолирано от Националната Електропреносна мрежа. Връзката с мрежата на НЕК е възстановена около 12.10 часа, което е позволило включването в работен решим на всичките 5 когенератора на предприятието. До пълното отстраняване на аварията и нормалното заработване на подстанция "Лозово" не се изключват определени аномалии в топлоснабдяването на град Бургас.

Окончателното възстановяване на подававане на пара и гореща вода в различните райони на града и до крайните потребители ще стане по различно време в зависимост от тяхната отдалеченост по магистралните топлопроводи.

Топлофикация Бургас изказва съжаление и се извинява на своите клиенти и на гражданите за възникналите неудобства. От ръководството обаче подчертават, че спирането на топлоподаването не е по тяхна вина и че дружеството също е потърпевшо от аварията в електрическата мрежа. Според специалистите съществува възможност от възникването на пробиви по мрежата, в резултат от аварийното изключване. Очакванията са до края на днешния ден положението в Бургас да се нормализира.