Представлението е насрочено за 26-ти ноември

Представлението е насрочено за 26-ти ноември

Балетният спектакъл "Спящата красавица" ще омагьоса зрителите в бургаската Опера. Представлението, което беше отлагано два пъти, е насрочено за 26-ти ноември, четвъртък от 19.00 часа. Балетът е създаден по сюжета на едноименната приказка на Шарл Перо, по който Чайковски е сътворил истински музикално-сценичен шедьовър. Премиерата на "Спящата красавица" е в Мариинския театър в Санкт Петербург през 1890 година. От създаването си до днес, продължава да се смята за класика в репертоара на световните театри.

"Спящата красавица" е най-дългият балет на гениалния руски композитор – продължителността му в оригинал е около четири часа. Почти винаги той е представян в съкратен вариант. В интерпретацията на проф. Хикмет Мехмедов е запазен финалният кадрил, в който танцуват героите от приказките на Перо – Котаракът в чизми, Палечко, Червената шапчица и други.

Хореографията на "Спящата красавица" е по Мариус Петипа и проф. Хикмет Мехмедов. Постановъчната и режисьорската работа, дело на професор Мехмедов, е впечатляваща с перфекционизъм в художествен план и творчески размах, пренасящ зрителите в приказни измерения, където властват естетиката и усетът за баланс. Декорите, съобразени с изискванията на подобен мащаб на разгръщането на действието, са на сценографа Иван Токаджиев, чийто стил често е определян като близък до този на Салвадор Дали. Художник на костюмите е костюмографът Цветанка Петкова-Стойнова, която получава наградата на сдружение "Асоциация на хореографите" за творческата си работа в "Спящата красавица". Броят на костюмите в постановката надвишава осемдесет, тъй като в хода на действието балетистите сменят тоалетите си. Те са изработени изцяло на ръка, като дамските рокли са обшити с хиляди кристали "Сваровски", всеки един от тях залепен ръчно, за да се получи изящната цялостна визия на приказните сценични костюми. Репетитор на балетната трупа на Държавна опера – Бургас – Галина Калчева, която на премиерата, състояла се на 4-ти май 2017 г., е била на сцената – в ролята на Фея Люляк.

Ярки и колоритни са всички образи, изграждащи красивата приказна реалност на сцената в "Спящата красавица“. Очакван дебют като принцеса Аврора ще направи Полина Иванова. Тя влиза в образа на принцеса Аврора, която е омагьосана от злата фея и заспива дълбок дългогодишен сън, докато бива освободена от прокобата от принц Дезире (в ролята дебютира Фредерико Пинто, премиер-солист на Държавна опера - Стара Загора). Очакван от публиката дебют като Фея Люляк има сестрата на Полина Иванова - Иванина Иванова  чийто блестящ дебют и в ролите на Одета/ Одилия в "Лебедово езеро" от Чайковски през август в Летния театър ще се помни дълго.

Като Крал Флорестан бургаската публика ще види Светлан Николов, в ролята на Кралицата на бургаска сцена излиза Лора Пехливанова. В образа на  церемониалмайстора Каталабют ще бъде Даниел Тичков. Като Карабос, феята, която чрез заклинание праща Принцеса Аврора в лоното на безпаметния сън, дебютира Яна Бердута. Нежното феерично приказно присъствие на сцената осигуряват и: Феята на нежността – Патрисия Суарес, Феята на плодородието – Ива Овчарова, Фея на щедростта – Даниела Туртуманова, която ще се превъплъти и като Котарака в чизми – също в приказното шествие, Феята на безгрижието – Натали Иванова, Фея на смелостта и принцеса Флорина – Адриана-Мария Манасиева.

Мъжкото присъствие в сюжета, изпълнен с вълшебства, е не по-малко колоритно: Теодор Цаков е ролята на Синята птица. Бялата котка – Франческо Бориело - гост-солист от Старозагорската опера, като Страшния вълк на сцената излиза Огнян Иванов. В ансамбъла от Четирима кавалери ще видим Теодор Цаков, Огнян Иванова Стефан Типиков, Франчесо Бориело. В сценичната пищна приказка, разказана чрез средствата на балетното изкуство, на сцената излизат и ансамбълът на балета на Държавна опера – Бургас.

Представлението ще се играе при спазване на всички противоепидемични мерки и при заетост на 30% от залата.