Музеят на социалистическото изкуство в София привлича все повече посетители. Снимки Авторът

Музеят на социалистическото изкуство в София привлича все повече посетители. Снимки Авторът

70 скулптури на партийни водачи, творци, исторически личности, като Ленин, Георги Димитров, Тодор Живков, Васил Коларов, Христо Смирненски и други знайни и по-незнайни личности от социалистическата епоха, могат да се видят в Музея за социалистическо изкуство в София. Като филиал на Националната художествена галерия, музеят е открит през 2011 година с фокус изкуството в периода 1944-1989 година. Време, което е неделима част от нашата история, което няма как да пренебрегнем. Без значение дали изпитваме носталгия по миналото или неприязън, този период не оставя безучастен почти никой.
Още на входа посетителите са посрещнати от оригиналната петолъчка,  която се е извисявала на покрива на бившия Партиения дом, видя репортер на "Черноморие". Тя е подобие на рубинената звезда на кулата в Кремъл, но значително по-малка. Българският вариант е проектиран, така че във вътрешността си да има източник на светлина, който да разпределя светлинния поток равномерно през всички фасети. Златното покритие на рубинената звезда е направено в завод в Сопот. Звездата бе свалена в началото на октомври 1990 година, почти година след промените в страната. 
Като истински стожер в двора със скулптури заема тази на Георги Димитров в цял ръст. Няколкотонната фигура е транспортирана специално до музея от Котел. Освен нея има още няколко статуи на вожда. Разхождайки се из слънчевите алеи в двора на музея, може буквално да се докоснете до увековечените образи на Ленин, Тодор Живков, Христо Смирненски, както и до съвсем нормални труженици от онази епоха. 
В изложбената зала е тематичната колекция изобразително изкуство, както и гостуващи експозиции. Може да се почувствате наистина малки сред големите платна. Тук впечатление прави портрета на "героя" от Лайпцигския процес, дело на Дечко Узунов. Тук е и друго емблематично име в родната живопис - Цанко Лавренов. В тематичната сбирка той присъства не с картини от Пловдив, а с творба която сама говори за себе си - "Червеният конник 9-ти септември 1944 г." Комунистът като положителен герой, както го определят някои критици, може да се види в няколко творби на Николай Мирчев. Впечатление прави творбата му "Разпит", с която той става известен, също част от колекцията.
И какво е социализмът без пропагандата, а тя се вижда най-добре в плакатите. На видно място може да разгледате десетки такива олицетворяващи както вечната ни дружба с братския китайски народ, така и агитационни материали поддикващи електоралните единици да гласуват… за Партията.
Музеят предлага и малка видеозала, в която  може да гледате видеопрегледи, архивни и документални филми.
Разходката из Музея ще ви струва - 6 лева. Билетите за ученици, студенти и пенсионери са на цени от 3 лева, за деца до 12 години е безплатен. В четвъртък цената на билета е 2 лева.

Галерия