Книгата ще бъде представена в Етнографската експозиция на музея. Снимки РИМ - Бургас

Книгата ще бъде представена в Етнографската експозиция на музея. Снимки РИМ - Бургас

Книгата "Моят роден град Бургас. Спомени за времето от 1930 – 1945 година" от Мъгърдич Мелконян ще бъде представена на 25-ти юни от 18.30 часа в двора на Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей в Бургас.

Издаването ѝ е част от проект на РИМ – Бургас, одобрен и финансиран от Министерството на културата. Неин съставител е Росица Топалова, уредник в отдел "Етнография" на Бургаския музей. Текстът е придружен от снимки, за да са още по-живи спомените и представата за стария Бургас. Откритата на 15 май 2024 г. изложба "Старият Бургас през погледа на д–р Мелконян", която предизвика интерес и развълнува бургазлии, бе първата дейност по този проект.

Книгата ще бъде официално представена от Митко Иванов – историограф, краевед, художник, човек, когото самият д-р Мелконян е ценял и обичал.

През 1992 година д-р  Мъгърдич Степан Мелконян започва да пише своите спомени в дебела тетрадка голям формат – методично и подробно, за очертанията на града, кварталите и махалите, обществените сгради и учреждения, училищата, книжарниците, сладкарниците, хотелите и хановете, пристанището, консулствата, занаятите, плажа, войската, празниците... "Наистина градът под своята видима външност криеше много и много неподозирани явления и междучовешки отношения...". Спомените си той завършва с животоописанието си, което е не по-малко увлекателно. Четейки, сякаш вървиш по бургаските улици в едно друго време заедно със стария сладкодумен лекар, който ти разказва, от време на време спирате да си поемете дъх и той за малко се отклонява от темата, но е интересно и е пореден важен щрих към описанието.

Д-р Мъгърдич Мелконян собственоръчно е направил четиринадесет преписа, за да бъдат верни и точни, за да не си отиде с него всичко, което знае. А той знаел много. Изключително любознателен и с широка обща култура, той като всеки интелигентен човек, има чувството за историчност, за съхраняване на паметта за събитията, за хората – известни и неизвестни, за атмосферата на града, за живота, който "кога бавно и незабележимо, кога бързо и очебийно, но се мени, макар малките откъслеци от време да дават илюзията за постоянност и неизменчивост".

Книгата може да закупена още при представянето. Тиражът е 500 бройки

Галерия