С прерязвяне на лентата, откриха Зелената къща в Средец. Снимки Лина Главинова

С прерязвяне на лентата, откриха Зелената къща в Средец. Снимки Лина Главинова

Старата неугледна сграда на бившето професионално училище в центъра на Средец вече е екологичен център за деца. Днес новата постройка, която в Средец всички наричат вече "Зелената къща”, бе официално открита и заживя втори живот. Само за една година руината в центъра на града се превърна в модерен център на два етажа. В него се намират просторни обучителни зали, оборудвани с мебели и техника за конференции, обучения и семинари, както и за еко занимания за деца. "Къщата” се намира до общината, била е строена през 1930 година. Тя е една от малкото барокови сгради в Средец. 

"Аз и моят екип се гордеем с този проект. Знаем историята на  сградата, През 1960 година тя отворя врати за първите ученици от машиннотракторното училище, което го има и до днес и сега е Професионална гимназия и механизация и електроника. Над 10-15 години тук ремонт не бе правен“, заяви кметът Иван Жабов и допълни: "Доволен съм, че една от емблемите  на Средец отвори врати обновена отново за ученици, каквото е било предназначението й и преди това. Ремонтът на сградата е по програма Трансгранично сътрудничество и е съвместен с турския град  Пинархисар". В къщата са обособени   мултифункционална зала "Трансграничен зелен коридор" със склад и работен кабинет, четири  еко-клуба - "Еко-академия", "Зелено злато от Странджа",  "Бял щъркел" и "Еко-патрули". Сградата е достъпна за хора с увреждания - предвижда специални места за хора с увреждания във всеки от еко-клубовете.

Пространството около "Зелената къща" също е напълно подобрено-създадени са  специални зони за органично земеделие и за опазване на защитени видове. 140 младежи и десет деца в  неравностойно положение ще бъдат обучени по проекта. Децата, обхванати в дейностите на клубовете "Зелено злато от Странджа" и "Бял щъркел"  ще работят за  опазване, възпроизводство и реинтродукция на шипоопашатите костенурки.  Предвижда се наблюдение на популацията на белия щъркел и неговото картографиране и създаване на база данни.

Клубовете, създадени по проекта, "ЕКО -академия"  и ТУ "Еко-патрули" ще се включат в наблюдение на замърсяването на околната среда, картографиране на незаконните депа, организация на дейностите по отстраняване на отпадъци.

Лентата на новата придобивка прерязаха кметът на Община Средец инж. Иван Жабов, депутатът Галя Желязкова и зам.-областният управител Владимир Крумов.

Галерия