DSC_3862

DSC_3862

Стефан Колев: Световното по ушу в Бургас ще струва 1 070 000 лв.

"Спортна педагогика" от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий".

Основният му бизнес е в сферата на строителството. Стефан Колев е управител на 14 фирми.

Извън професията си той активно се занимава и със спорт. Президент е на Българската федерация по ушу и председател на спортен клуб "Бей Син" - Бургас.

Общински съветник в местния парламент на Бургас - първи мандат от листата на ГЕРБ.

Семеен, с две деца.

- Г-н Колев, тази година Бургас ще бъде домакин на Световното първенство по ушу за младежи до 18 години. Кога ще се проведе то и как върви подготовката за спортния форум?

- Световното първенство ще се проведе от 26-и септември до 2-и октомври в спортна зала "Младост" в комплекс "П.Р.Славейков". Подготовката тече трескаво. Всеки, който има желание да помогне или да стане доброволец, е добре дошъл. Много хора са привлечени за каузата и работят със сърце за нея. Бюджетът на първенството е 1 070 000 лева.

- Как е формиран този бюджет и как ще бъдат събрани средствата?

- Бюджетът е готов отдавна, средствата са осигурени, като голяма част от разходите ще бъдат покрити от спонсорство от различни фирми. Имаме договори за бартер с много организации. Всичко, което е трябвало да платим до този момент, е платено и сме се справили на този етап.

- Колко държави ще изпратят свои представители за първенството в Бургас?

- В Световната федерация по ушу членуват 149 страни. Очакваме у нас да пристигнат отбори от над 100 държави. Предполагам, че останалите членове на федерацията ще изпратят свои представители като делегати или съдии.

- Каква е цифрата на състезателите, треньорите, екипите, които ще пристигнат за форума?

- Около 1000 са участниците, които зрителите ще видят в спортна зала "Младост". Бройката на придружаващите лица варира винаги. Не знаем точния им брой на този етап. Но това са ръководители на отборите, треньори, лекари, а също и родители на някои от състезателите, тъй като част от тях са деца. Точната бройка ще стане ясна в началото на юли, когато ще бъдат готови заявките за участие за състезанието.

- Има ли такса, която състезателите трябва да платят за участието си в Световното първенство по ушу и кой покрива разходите им за престоя у нас?

- Повечето от разходите се покриват от домакините, т.е. от нас. Има такса за участие, която се заплаща към Световната федерация. Тя от своя страна също ще подпомогне първенството с малка сума, която ще бъде преведена на нашата федерация след края на състезанието.

- По какъв начин държавата в лицето на Министерството на младежта и спорта, Българската федерация по ушу и Община - Бургас ще подкрепят това Световно първенство?

- Всяка една от тези институции подкрепя първенството според възможностите си. Министерството на младежта и спорта не осигурява средства за провеждането на това първенство, но оказва сериозна логистична подкрепа и връзка с определени организации. Това е много по-сериозна подкрепа, отколкото ако бяха предоставили някаква сума в размер на около 50 000 лева например. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев подкрепя състезанието и заяви, че е съгласен Световното по ушу да се проведе под неговия патронаж. Надявам се да успее да присъства и да открие лично първенството.

- Какви ще бъдат преките и непреки ползи за Бургас и за бизнеса от провеждането на това Световно първенство?

- Въпреки че състезанието ще се проведе в началото на есента, когато сезонът ще е приключил, хотелите в Бургас няма да ни стигнат, за да настаним там участниците. От тази гледна точка изхождам, че самото първенство ще бъде полезно за икономиката на града. Те ще запълнят легловата база тук. Те ще оставят определена сума тук - било чрез заведенията за хранене, чрез магазините, откъдето ще си купят сувенири и т.н. Т.е. те ще влеят средства по някакъв начин в местния бизнес. Самата организация на Световното първенство е такава, че много местни фирми ще участват в подготовката и провеждането му.

- Кои азиатски държави, които са претенденти за разпределянето на медалите, очаквате да изпратят свои състезатели?

- От всички. Азиатците са изключително активни. Родината на бойните изкуства е Азия. В тази част на света те са много добре развити. Ушу е много популярно в Азия. В световен мащаб 100 000 000 души тренират ушу.

- Какви са шансовете на българския национален отбор да се представи добре на световното? Казват, че у дома и стените помагат?

- Имам големи надежди за добре представяне на отбора по санда. Надявам се отборът ни по санда да е в пълен състав и повечето от тях да са бургазлии. Що се отнася до състезанието по тао лу (формални упражнения в ушу - б.а.) - нямаме пълен отбор. Състезанието е за младежи до 18 години и в някои от категориите нямаме пълен отбор. Но все пак тимът ни се подмладява и се надявам да се представи добре. Състезателите ни са от средна класа в световен мащаб. Очаквам през следващите няколко месеца да дадат всичко от себе си и да следват тренировъчната програма, която сме им изготвили и да представят страната ни достойно. Надявам се да спечелим медал в Бургас.

- От кои държави ще бъдат съдиите?

- Всяка държава е задължена да участва поне с един съдия. В Световната федерация има над 20 души, които са независими съдии и съответно федерацията осигурява тяхното присъствие на първенството. И в това отношение първенството ще бъде на ниво.

- Как ще бъде преобразена спортна зала "Младост" за първенството?

- Това е най-голямото ми притеснение. На 24-и април пристигат представители на Световната федерация по ушу, за да инспектират града и условията за провеждането на Световното първенство. Ние сме добър екип и ще направим всичко, за да се проведе състезанието на ниво. Но залата ни е в лошо състояние. Предстои сериозен ремонт и там, където не успеем ще слагаме паравани, ще обличаме тавани, стени.

- Т.е. ремонтът е предвиден преди началото на световното?

- Да, това ще е освежителен ремонт на залата. Но доколкото разбирам той ще бъде направен непосредствено преди първенството.

- Участниците от азиатските държави имат ли по-специфични изисквания по отношение на храната?

- Ще бъдем подготвени с три вида кухни - европейска, азиатска и мюсюлманска, която е малко по-специфична. Всеки от състезателите ще може да избере каква храна да консумира по време на престоя си тук. Когато ходя на първенства и конгреси, често опитвам различна кухня, защото храната е вкусна.

- Кой ще е основният продукт, който ще бъде най-много консумиран по време на състезанието?

- Предполагам пилешкото месо.

- Освен че сте президент на Федерацията по ушу, вие сте и общински съветник в местния парламент на Бургас. Наскоро приехте Наредбата за финансиране на спортните клубове и индивидуалните спортисти. Въпреки че реално тя все още не се прилага, вече има брожения срещу начина на разпределяне на средствата. Вие сте в конфликт на интереси, защото от една страна сте съветник, от друга сте президент на федерация и председател на клуб. Как, според вас, тази наредба ще помогне за развитието на спорта и да се премахнат т.нар. кухи клубове, които получават средства от общинския бюджет, но реално не развиват дейност?

- Наистина попадам в конфликт на интереси. В началото естествената ми реакция, прочитайки текста на наредбата, бе недоволство спрямо точките, които на пръв поглед ощетяват индивидуалните спортове. Но след като се задълбочих и изчислих паричните средства, които ще получи нашият клуб през тази година, се оказва, че те са повече в сравнение с предишните. Наредбата не е съвършена. Никой не твърди това. Възникнаха доста спорове между колективни и индивидуални спортове. Смятам, че първо трябва да видим как ще зароботи наредбата и тогава да коментираме. Смятам обаче, че всеки клуб ще получи повече финансова помощ в сравнение с миналите години. Когато наредбата проработи, тогава би трябвало да се изслушат отново всички страни и да се види дали тя е добра, или не. Тя се основава на един сложен математически модел, който чрез различни таблици определя финансирането на спортните клубове. Не вярвам, че всички спортни деятели са разгледали тези показатели внимателно и са вникнали в тях дотолкова, че да заяви категорично, че неговият клуб ще е ощетен.

- Когато бяхте избран за общински съветник, заявихте, че ще защитавате вашите позиции в спорта. Сблъскахте ли се вече със стена в Общинския съвет, която трудно може да преодолеете?

- Не. Очаквах да имам повече трудности, но се оказа точно обратното. По много от нещата, които съм искал да променя, вече се работи. Мислил съм за някакви по-сериозни неща в посока спортна инфраструктура и начина на райониране на различните спортове, стратегия за спорта за години напред. Виждам, че за някои от тях вече се работи. По-бавно или по-бързо някои от предложенията вече се реализират. Имам много идеи, но намирам съмишленици за тяхната реализация. В нашата грута в местния парламент има повече идеи, отколкото работа, която можем да свършим. Има идеи, но липсват хора, които да ги реализират. Надявам се до края на мандата повечето от идеите да станат факт.