Стойко Танков бе назначен за областен управител на област Бургас на 6-ти януари тази година. Снимка Черноморие-бг

Стойко Танков бе назначен за областен управител на област Бургас на 6-ти януари тази година. Снимка Черноморие-бг

Стойко Танков е инженер химик. Бил е народен представител от Втори многомандатен избирателен район Бургас в две поредни народни събрания - 39-то и 40-то. В периода 1995–1997 г. е председател на Общинския съвет в Бургас.

В периода 1990 до 1998 г. е помощник-ректор на ВХТИ "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас.

От 1998 до 2000 г. изпълнява длъжността председател на Общинската агенция по приватизация в Бургас.

От 2013 до 2015 г. е член на Съвета на директорите на "Пристанище - Бургас" ЕАД.

Във ВХТИ "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас завършва специализация "Мениджмънт". В Академия за обществени науки - град Москва, Руска Федерация, придобива специализация по политология.

Стойко Танков е назначен за областен управител на област Бургас с Решение на Министерски съвет №2/05.01.2022 г.

 

- Г-н Танков, точно 63 дни откакто встъпихте в длъжност като областен управител на област Бургас. Много бурно започнаха те... (интервюто е взето на 10-ти март)

- Да, наистина много бурно започнаха. Знаете, че в началото ковид кризата беше в пика си през януари и до средата на февруари. Сега войната в Украйна и вълната от украинци, които бягат оттам също е един сериозен проблем. Засега се справяме със ситуацията.

- Ваша е идеята Морска гара да се превърне в кризисен център за украинци..

- Да, събираме на едно място всички пунктове, които съществуваха досега в Бургас за предоставяне на дарения. Всеки, който иска може да занесе дрехи, храна, обувки в кризисния център. Там предоставяме място за изнесен офис на Държавната агенция за бежанците, на Агенцията по заетостта, за да бъдат консултирани украинските граждани за възможностите за работа, както и офис на Регионалното управление на образованието. В кризисния център свой пункт има и БЧК. Идеята е на едно място да бъдат обслужвани украинците.

- Министърът на туризма обяви, че ще бъдат изплащани на собственици на държавни, общински или частни бази за настаняване по 40 лева без ДДС на ден за изхранване и нощувка на украинци, които вече са поискали статут. Колко държавни и общински бази в областта вече се ползват и в тях са  настанени украинци, и какъв им е капацитета?

- Около 20 почивни бази на ведомства има на територията на областта. Това са бази на министерства, на държавни предприятия, университети. Областна администрация няма своя база. Дадохме информацията какви са възможностите им. Ние не сме в състояние да кажем какво е състоянието им и каква е готовността им там да бъдат настанявани украинци.

На заседание на Националния кризисен щаб бе взето решение първо да се запълват частните хотели и ако се наложи държавните и общински бази. Изхожда се от това, че те не се поддържат през зимния период и не са подходящи за използване при зимни условия.

В региона по неофициална информация има над 3 000 украинци. Те ще имат възможност да кандидатстват за статут за временна закрила с решение на Европейския съюз. Статутът се дава за срок от 1 година с възможност за удължаване.

До 31-ви март всички украинци, които искат да получат статут, трябва да подадат заявление за това.

- Да се върнем на регионалните проблеми. Миналият месец събрахте бургаските народни представители и поискахте всеки един да предложи важни проекти, които са свързани с областта…

- Имахме подготвени няколко приоритета. Те ги приеха и се уговорихме да се съберем отново след два месеца, за да видим до къде е стигнало тяхното решаване. Тогава не стоеше на дневен ред войната в Украйна и украинците, които бягат от нея.

- Сред проектите, които разглеждахте с бургаските депутати, залегна ли големия проект на Община Бургас за изграждане на специализирана детска болница?

- Аз не съм го включил в списъка с проекти, които обсъждахме с депутатите. Знам, че кметът на Бургас Димитър Николов даде разширена програма с проектите на общината и те са достигнали до народните представители. Знам, че въпроса е в Министерството на здравеопазването и се обсъжда финансиране на този проект.

В програмата, която представих пред бургаските депутати в сфера "Здравеопазване" е включен проекта за утвърждаването на Медицинския факултет на университет "Проф. д-р Асен Златаров" и е поискана сума от 1 млн. лева за оборудването на факултета. В рамките на 3 години са планирани още 6 млн. лева за строителството на нов корпус.

- Тази година предстои акредитация на Медицинския факултет на университет "Проф. д-р Асен Златаров". Знаете ли на какъв етап е акредитацията? Разбрахме, че има забавяне на процедурите…

- В течение съм на процеса за акредитация. С мое съдействие заедно с ректора на университета проф. Магдалена Миткова имахме среща с Корнелия Нинова – зам.- председател на Министерски съвет, за да е в течение и да окаже съдействие за акредитацията на факултета. Ще получим подкрепа от Министерски съвет за решаване на този въпрос.

- Ще бъде създаден Фонд на общините за развитие и сближаване с бюджет от 1 млрд. лева. Част от тези средства ще отидат за ремонт на пътища, като 370 км. от тях ще са на територията на област Бургас. Знаете ли кои пътни отсечки влизат в тези 370 км.?

- За тази година се планира да бъде обновен пътя Бургас – Царево – Малко Търново на стойност 57 млн. лева, ще бъде разделен на три етапа и ще стартира след края на летния сезон. Вторият важен проект е пътя Бургас – Каблешково - Дюлински проход, тъй като се задъхва пътя през Обзор особено през лятото. Ще бъдат ремонтирани отсечките Каблешково – Ахелой, както и пътя от Оризаре през Тънково за Слънчев бряг.

Регионалното пътно управление – Бургас работи добре и това позволява приоритетно да бъдат финансиране ремонтни дейности тук, защото има разработени проекти.

- Бяхте депутат, сега сте областен управител. Кога Ви беше по-лесно?

- Народният представител и по-свободен във възможностите си, докато областният управител носи персонална отговорност.

- Коя от двете позиции дава повече възможности за лобиране за реализацията на важни проекти?

- Винаги съм работил за Бургас и региона, в това число и когато бях народен представител. Като областен управител обаче приемам това като личен ангажимент и възможностите за решаване на проблемите са повече.