DSC_9534

DSC_9534

Странджа пее се възражда като феникс

В средите на гилдията това е все едно да възстановиш "Златният Орфей", каза пред сайт "Черноморие" Георги Цъгов. Почетният гражданин на Малко Търново, виден културен деец на Бургас и региона, който от години е главен редактор на общинския вестник в пограничната община е сред организаторите за провеждането на "Странджа пее". Националният събор за народно творчество ще се проведе от 19-ти до 21-ви юни в село Граматиково. Той е първият фолклорен фестивал за надпяване в България и е по идея на именития фолклорист професор Филип Кутев, а тогава негови организатори са били Българското национално радио и Българската национална телевизия, подкрепени от Българската академия на науките. Още с първото си издание през 1960 година, "Странджа пее" получава национално признание и влиза трайно в историята на българската култура. Заслуга за това именно в Граматиково да се проведе събора, предвестник на националните събори в Рожен и Копривщица, е на Начо Папазов. Бившият тогава министър на културата в правителството на Тодор Живков е родом от село Граматиково. И така селището става център на събор на народното творчество "Страанджа пее". За съжаление много обстоятелства са причина за прекъсването на това уникално събитие, показващо върха на народната музика.DSC_9554

Тазгодишното му издание ще върви в рамките на три дни - от 19-ти до 21-ви юни. Досега заявка за участие в конкурсната част за наградата са подали 250 индивидуални изпълнители, инструменталисти. Изявата на музикантите ще върви на две сцени. Регламентът е добре познат на участниците в надпяването. Професионално жури, разделени в две групи, с председатели проф. Светла Станкулева и доц. Наталия Райкова ще оценява участниците. Успоредно с провеждането на конкурсната част ще вървят и няколко други изяви. За първи път на 19-ти юни от 11.00 часа ще бъде открита научна конференция, показваща настоящето и бъдещето развитие на народното ни творчество. Участие в нея са заявили 16 автори. Вечерта на 19-ти юни от 20.00 часа ще бъде прожектиран филмът "Фолклор под звездите". Ще има надиграване и фолклорно караоке.

"Село Граматиково вече е готово да посрещне гостите този уикенд. За събора се очакват хиляди почитатели на народното творчество от Бургас и региона. Базите са запълнени", каза народният певец Лазар Налбантов. В селото в рамките на събора ще има улица на занаятите, ще бъдат показани типични за Странджа изделия и кулинарни специалитети. За любителите на природата са се погрижила с програма и от природен парк "Странджа". Ще има няколко маршрута, които показват забележителностите на този уникален край.

За първи път в рамките на събора ще бъде открита и изложба включваща 200 черно бели снимки, проследяващи старта на първото издание на "Странджа пее".