Омарът - вечният герой в творбите на Филип Колбер. Снимки Авторът

Омарът - вечният герой в творбите на Филип Колбер. Снимки Авторът

Омар с нощница на пържени яйца и Ван Гог по анцуг на кон. Звучи меко казано странно, но не и за кръщелника на Анди Уорхол, както наричат художникът Филип Колбер. Той твори картините си с голяма доза хумор, винаги изненадва и провокира публиката. Така се случи и преди няколко дни, когато Колбер откри в софийската галерия "Структура" своята първа изложба у нас. Художникът провокира публиката със своите поп арт платна, в които освен емотикони и исторически личности винаги може да бъде видян големият и симпатичен лобстер - неговото алтер его, превърнал се и в мото на експозицията. Любопитното е че започва да рисува омари от малък като с времето те стават неделима част от всичките му творения. 

Самият Колбер се самоопределя като нео поп сюрреалист, а почти във всичките му работи се виждат исторически личности и аналогии със съвременността. Именно това го прави интересен за публиката. Творбите му са живи, еклектични, ексцентрични, а самото изкуство е творческа свобода, която му позволява да създаде Омарландия, признава Колбер.

Той е роден през 1979 година в Пърт, Шотландия, но живее и работи в Лондон, Англия. Той е известен със своя мултидисциплинарен подход, който му позволява да създаде "истински" свят на изкуството. Той работи в областта на живописта, скулптурата, модата и дизайна.

За него съвременният художник е човек, който се изявява в различни области. Филип Колбер създава иконичния бранд "The Rodnik Band", вдъхновен от пост поп-арт движението, прави дизайн на мебели и дори "опакова" с винил едно "BMW 7" със своята запазена марка - пържени яйца на очи.

Той се определя като "нео поп сюрреалист", термин, който акцентира както върху хибридния характер на изкуството му, така и върху запомнящата му се личност, изпълнена с хумор и изненади. Един от любимите му герои е гигантският лобстер, превърнал се в негово алтер его. Филип Колбер не просто създава работи. Той самият е произведение на изкуството, винаги появявайки се с направените от самия него ярки костюми.

В своите работи Филип Колбер често коментира и мрачните страни на живота, в частност на консумеристката култура. Съчетанието между светлината и мрака е ключов елемент в последните му произведения. Изкуството му се превръща в черно огледало на реалността.

Изложбата му може да бъде разгледана в галерия "Структура" до 28-ми март.

Галерия