През лятото трафикът ще бъде изведен от Поморие. Снимки Община Поморие

През лятото трафикът ще бъде изведен от Поморие. Снимки Община Поморие

На обходния път на Поморие се работи изключително мобилизирано, спазвайки всички мерки за борба с COVID-19, за да може движението по близо 6-километровото трасе да се пусне през лятото. Това докладваха строителите на обекта при инспекцията на председателя на Управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски. Ще се изградят и допълнително два селскостапански подлеза, с които ще се улесни достъпът на земеделските стопани до нивите им. В момента на обекта се извършват насипи, реконструкция на водопроводи, колекторна система, довършителни работи по водостоците, а на кръгово кръстовище за с. Каменар при 218-ти км предстоят асфалтови работи.

Строителсвото на обходния път на Поморие, което започна в средата на месец май миналата година, е последният етап от модернизацията на пътя Бургас - Слънчев бряг. С построяването му транзитното движение ще се изнесе извън града, ще се повиши безопасността на движението и ще се намали замърсяването на въздуха. Обходният път на Поморие се изпълнява със средства от републиканския бюджет. Инвестицията е за около 20,6 млн. лева На 15 юни 2018 г. беше пуснато движението по обхода на Ахелой и четирилентовия път в участъка между Поморие и Ахелой, с обща дължина над 9 км. Те също бяха финансирани от бюджета с близо 45 млн. лева.

Председателят на АПИ Георги Терзийски премина и по бъдещото трасе на северния обходен път на Бургас. В момента пътната агенция провежда обществена поръчка за избор на строител на обхода, с дължина 4,7 км. Индикативната стойност на проекта е 52 910 000 лева без ДДС, а средствата са отново от републиканския бюджет. С изграждането му транзитният трафик, идващ от Варна по път І-9 и продължаващ на юг по път І-6 София - Бургас, ще се изнесе извън центъра на града. По този начин ще се повиши безопасността на движение за пътуващите от Западна и Северна България като се избягна влизането в областния град. Трасето на северния обход ще започва при 230-ти км на път I-9 Сарафово - Бургас, непосредствено след Атанасовското езеро и в близост до настоящото кръстовище, ще преминава на запад заобикаляйки езерото, а след това ще се насочва към път I-6 Ветрен - Бургас и ще завършва при 493-ти км на първокласния път при селскостопанския надлез. Отсечката ще бъде с две платна, разделени със средна разделителна ивица, с по две ленти за движение в посока и банкети, както и локални платна. Връзката на новото трасе със съществуващата пътна мрежа ще се осъществява чрез 4 пътни възли. Срокът за изпълнение на строителните работи е 18 месеца.

Галерия