Протестът е национален и в него участват представители на строителните фирми. Снимки Черноморие-бг

Протестът е национален и в него участват представители на строителните фирми. Снимки Черноморие-бг

"Държавата рекетира строителния бранш като повече от година отказва да разплати извършени дейности в сектора. Политиците в лицето на премиера Кирил Петков, министъра на финансите Асен Василев, заместника му Андрей Цеков и председателя на парламентарната комисия по регионално развитие Настимир Ананиев целят да погубят цял един сектор, заради некомпетентност. Българска браншова камара "Пътища" и Камарата на строителите в България няма да позволят да се стигне до там, категорични бяха представителите на двете браншови структури", се казва в становище на двете организации, разпространено до медиите.

Днес представители на строителните фирми излязоха на пореден национален протест, който се състоя в няколко града в страната. Хиляди служители в цялата страна се включиха в националния протест на отрасъла. За кратко бе блокиран изхода на Бургас.

"Решението дали има изрядни и неизрядни фирми е в ръцете на компетентните органи. Не приемаме да се издават политически присъди от представители на властта със съмнителна експертиза", заявиха от ББК "Пътища". Във връзка с обвиненията, че пътно-строителните фирми искат продължаване на договорите за поддържане и текущ ремонт, от ББК "Пътища" заявиха, че всички компании настояват държавата веднага да прекрати договорните им отношения и да проведе нови процедури.

От Камарата на строителите в България бяха категорични, че без навременни мерки за индексация и разплащания по всички проекти в строителството, изпълнението им ще стане невъзможно и държавата ще загуби милиарди левове.

Галерия