Георги (вдясно) с двама от първите участници в пешеходен тур в Бургас. Снимка Личен архив

Георги (вдясно) с двама от първите участници в пешеходен тур в Бургас. Снимка Личен архив

Студент в Американския университет в Благоевград промотира родния си Бургас с безплатни пешеходни турове. Георги Георгиев и още трима негови приятели са решили да представят историята, културата и забележителностите на морския град на неговите гости. Първият безплатен тур на английски език е на 23-и юни, събота. Началото ще бъде дадено в 10.00 часа, а сборният пункт е Туристическия информационен център до Часовника. Обиколката ще продължи час и 15 минути и включва знакови за Бургас места - Часовника, арката на закрилника на Бургас - свети Николай Чудотворец, площад "Тройката", паметник "Альоша", площад "Св. св. Кирил и Методий", Етнографския музей, улица "Михаил Лермонтов", арменската църква "Сурп Хач", църквата "Света Богородица", Синагогата, където се помещава градската художествена галерия "Петко Задгорски", улица "Алеко Богориди" и на финала - културен център "Морско казино".

Пешеходните турове се промотират на фейсбук страницата Burgas Free Tour. Организаторите предварително обявяват датата, часа и мястото на събиране на групата. Обикновено не се знае, колко души ще се присъединят, докато не дойдат в уречения ден на посоченото място.

"Идеята се роди още миналата година и за целта в началото на тази година създадох неправителствена организация. Желанието ни е да организираме безплатни турове за чужденци, както това се случва в София и в Пловдив", разказа пред "Черноморие" Георги Георгиев. Информацията, която той и приятелите му са подготвили за пешеходните турове, е събрана от различни източници. "Бургас има интересна история, но за жалост има доста факти, които не са известни. Ние искаме да ги популяризираме", признава Георги. Той е на 18 години и тази година завърши Търговската гимназия. Вече е приет и от есента ще учи в Американския университет в Благоевград.