Проектите са експонирани в центъра на Царево и могат да бъдат видяни от всички. Снимки Община Царево

Проектите са експонирани в центъра на Царево и могат да бъдат видяни от всички. Снимки Община Царево

Студенти пети курс на Висшето училище по архитектура "Ла Вилет" във Париж, Франция, изработиха безвъзмездно проекти на сгради, които се намират на територията на община Царево. Техен преподавател е архитект Цвета Сурчева - преподавател по Устойчива урбанистика, кръгови технологии и екологични методи за рехабилитация на сгради в "ла Вилет". Студентите изготвиха архитектурни проекти за пет сгради. Тези проекти участват в международен конкурс организиран под патронажа на Асоциация на франкофонските общини в света на тема: "Какви форми ще приемат градовете през 2050 г.?" - фокусът е върху измененията на климата, устойчивостта на градовете и незамърсяващия въздуха транспорт. Община Царево е единствената българска община с участие в този конкурс.

Сградите, за които студентите от Висшето училище по архитектура "Ла Вилет" изготвиха проектите, както и изключително интересните имена, които са им дали са:

- Дървена складова сграда на пристанище Царево (Хангарът) - "La porte Culturelle de l'Europe" или "Културната врата към Европа"

- Двете сгради в Ахтопол  - информационен посетителски център "Приморска Странджа", град Ахтопол на природен парк "Странджа" и сградата на бившата здравна служба - "Les pavillons d'Achtopol vitrines d'attracivité et de la Biodiversité" или "Павилионите на Ахтопол демонстрират привлекателност и биоразнообразие"

- Старото кметство на Синеморец - "La culture ensemble" или "За културата заедно"

- кметство Лозенец - "Le béton s'habille en vignes" или "Бетонът е облечен в лози" - по тази инициатива Община Царево вече кандидатства за финансиране по проект "ZAGREY - тест за зелен туризъм" по програма "ИНТЕРРРЕГ Средиземно море" 2021-2027, за надстрояване на сградата на кметство Лозенец. Дейностите по сградата на кметство Лозенец са само част от пилотния проект за експериментиране и тестване на инструменти, свързани с устойчивия туризъм, като повече за този проект, очаквайте в близките дни.

Архитектурните проекти на тези сгради са изложени на площада в град Царево, а ръководството на Община Царево пожелава успех в конкурса!

Галерия