От 13 март 2023 година започва първата мобилност по проекта – обучение на директора и педагогическия съветник на училищет. Снимка Архив Черноморие-бг

От 13 март 2023 година започва първата мобилност по проекта – обучение на директора и педагогическия съветник на училищет. Снимка Архив Черноморие-бг

Ежедневно се изправяме пред нови предизвикателства, както граждански, така и икономически, и ние трябва да бъдем отговорни, за да се справим с тях. Нарастващите темпове на миграция и засилващата се глобализация ни водят към един безусловен ход - да знаем за другите все повече и още толкова повече да се научим да живеем и да работим с други култури. Ученето през целия живот е основна необходимост за всеки гражданин на обединена Европа, за да се включва пълноценно в социалния живот, активно да участва в процесите на работното място, да осъществява мобилност и т.н.

Проектът на СУ "Св. св. Кирил и Методий" 2022-2-BG01-KA122-SCH-000100391 "Училищно образование - от глобални умения и нагласи към знания" се реализира точно в годината, обявена от Европейската комисия за Европейска година на уменията - 2023. Съфинансиран от Програма "Еразъм+" на Европейския съюз, на стойност 18 560 евро, той е възможност за бургаското школо да намери отговор на редица въпроси, пред които е изправена днес образователната ни система. В ситуация на една така бързо развиваща се и непрекъснато променяща се реалност, педагогическата колегия е наясно, че колкото по-бързо се променя светът, толкова повече трябва да се научим как да учим и нещо повече, да намерим ключа как учат и запомнят нашите деца.

И ето – изправени сме пред въпроса: как в средните училища можем да работим, за да предоставим на учениците си уменията и компетентността, необходими за добър живот и за добро бъдеще? Използвайки именно принципа "Учене през целия живот" педагозите от СУ "Св. св. Кирил и Методий" - град Бургас насочват внимание към подобряване на уменията, необходими на учениците за учене и запомняне, насърчаване на творческите начини на мислене чрез ефективни стратегии за съвместно обучение в класната стая, улесняване на междукултурното разбирателство, прецизиране на компютърната и дигитална грамотност. Защото днешните ученици са бъдещите глобални граждани - с адекватен поглед към медийния свят, използващи критично и системно мислене, разпознаващи ценностите, отличаващи "фалшивите" новини от истинските. Особен акцент в проекта е поставен на постигането на устойчивост чрез прилагането на съвременни екологични практики, както и съчетаването на традиционното изкуство с модерните технологии.

Правилната комбинация от знания, умения и нагласи е гаранция как да възпитаме и обучим по-добри и по-активни граждани, способни да се адаптират бързо към промените и да намират удовлетворение в работата си. Критичното мислене, решаването на проблеми и дигиталната грамотност са част от тези ключови компетенции, които не просто обхващат области или задачи, те бележат цели епохи и животи.

С решимост да се предприемат премерени, внимателно планирани стъпки с една основна цел - устойчива промяна в училище, от 13 март 2023 година започва първата мобилност по проекта – обучение на директора и педагогическия съветник на училището в курс на тема: "Неврология: разберете как учат вашите ученици".

Всеки знае какво трябва да учат нашите ученици, но някой някога казвал ли ви е как учат?

Това е фундаментално за всеки учител в тийнейджърска класна стая! Казването на днешните тийнейджъри какво да учат вече не е достатъчно. И учителите, и учениците трябва наистина да разберат как да учат…

Предстоящият курс ще помогне на преподавателите да интегрират реалистични и практични стратегии за неврообразование в класната стая, за да се подобри обучението на тийнейджърите, да изградят дългосрочна памет и да се повиши потенциала им за учене.

И това е само началото….

На добър час на проекта и успех на всички учители, прегърнали предизвикателството, наречено ПРОМЯНА.

Галерия