Министърът на транспорта Росен Желязков (в средата) взе участие в заключителната пресконференция по проекта. Снимки Лина Главинова

Министърът на транспорта Росен Желязков (в средата) взе участие в заключителната пресконференция по проекта. Снимки Лина Главинова

Системата за сигурност на Бреговия център за управление на корабния трафик в Бургас да бъде свързана със системата за видеонаблюдение на Община Бургас. Това поиска кметът на морския град Димитър Николов от Ангел Забуртов - генерален директор на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". "Започнахме да изграждаме системата, след атентата на летището. Вече имаме монтирани 1000 камери и изграден Център за видеонаблюдение, който работи 24 часа. Разширяваме и обхвата на местата за видеонаблюдение", уточни кметът Николов. Той поиска да бъде направена връзка със системата за сигурност на Бреговия център. По този начин ще се увеличи възможността за повишаване на сигурността на жителите и гостите на града.

Предложението на кмета Николов ще бъде допълнително разгледано и обсъдено как да бъде реализирано. Градоначалникът го обяви на заключителна пресконференция по проект "Проектиране и изграждане на технически системи за превенция на риска и повишаване на сигурността на територията на морските пристанища (RPSSP)" е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г. На нея присъства и министърът на транспорта Росен Желязков.

Стойността на проекта е 6,96 млн. лева. По него са изградени две трафик кули - на пристанището в Бургас и във Варна. Системата за сигурност обединява три порта - "Бургас - изток 1", "Варна - изток" и "Варна - запад".

"Желанието ни е да разширим периметъра на наблюдение, за да повишим сигурността, като обхванем и другите терминали, които са отдадени на концесия", уточни Ивайло Иванов - директор на клон - териториално поделение "Пристанище Бургас" към ДП "Пристанищна инфраструктура".

Галерия