Свекърва ще се играе на 17-ти март на сцената на Културен дом на НХК

Свекърва ще се играе на 17-ти март на сцената на Културен дом на НХК

Спектакълът "Свекърва" по едноименната пиеса на Антон Страшимиров ще разсмива бургазлии в средата на март. Постановката на габровския драматичен театър "Рачо Стоянов" гостува в морския град по покана на културна организация "Арт Мелпомена".

Славата на пиесата е пословична. Определят я за "най-добрата българска комедия".

Режисьор на "Свекърва" е Петринел Гочев, сценография и костюми - Даниела Николчова, композитор - Ян Руменин, хореография - Светлана Цвяткова, помощник режисьор - Гинка Дичева.

За този спектакъл ражисьорът е избрал следния актьорски състав: Надежда Петкова в ролята на Костанда, Стоян Руменин в ролята на Свилен - Велчо, Адриана Димова в ролята на Дафинка, Димо Димов в ролята на Баба Неделя, Виолина Доцева в ролята на Дечка, Любомира Башева в ролята на г-жа Керекова, Петко Койчев в ролята на Павли Кереков, Петър Рангелов в ролята на Доктора и Поручик Дойчинов и Гинка Дичева в ролята на Слугинчето.

Героите в тази история са родственици и близки. Градска прослойка с копнежи и мечти за цивилизованост. Красота, изящество и умения да се представиш добре в "общество" така скромни и незаплашителни изглеждат желанията им. Но има ли желания поражда се страст, а има ли страст - започва война. Това е, което наистина откриваме на сцената - тя наистина се е превърнала в бойно поле. А там, страховити или жалки, тежко въоръжени или с каквото намерят, героите на тази пиеса воюват за пълна победа над всеки наоколо, до пълно изтощение.

Казват, че в произхода на думата свекърва в славянските езици се открива значението на "своя кръв". Други намират връзки между етимологията на думата и социалната функция на свекървата в семейството и живота - "свекървата е тази, която кара двама души да се съберат, да станат свои". Е, ето я нашата родна кръв, ето ги нашите "свои", бляскаво развенчани от големия Антон Страшимиров. А за разкош и копнеж по празник и танц, пратихме нашите герои в епохата на тангото и валса, на романтичните балади и потайните срещи, на дамите с воалетки и господата с цилиндри и бастуни в ръка.

"Свекърва" ще се играе на 17-ти март от 19.00 часа на сцената на Културен дом на НХК в Бургас. Билети се продават на каса "Часовника".

Галерия