IMG_4159

IMG_4159

Табаков: Бургас трябва да има дясно управление с участие на реформаторите

и общински председател на "Движение България на гражданите" - Бургас. Семеен.

 

- Г-н Табаков, бяхте номиниран за кандидат-кмет на Реформаторския блок за Община Бургас? Утвърдена ли е вече номинацията Ви?

- Все още от Блока не сме заявили официално позицията си. Искам обаче да кажа, че моята номинация не е самоцелна. Разбирането ми е, че най-важното за една политическа формация е да има ясна програма и през нея да поеме ясен ангажимент пред избирателите за поведението си след изборите. Издигането на кандидат за кмет е един от начините тази програма да се персонализира и за изпълнението й да се поеме лична отговорност. За мен номинацията е по-скоро тежък ангажимент и предизвикателство, отколкото позитив. Аз съм конструктивен човек и съм склонен да изслушвам всякакви аргументи.

- Остава по-малко от месец до предизборната кампания за местни избори. Ясни ли са вече водачите на листите за общински съветници в Бургас и региона?

- Нямаме все още крайно решение. Лично аз правя всичко възможно въпросът с листата да бъде решен максимално бързо, защото съм наясно, че никой не се интересува от нашите преговори, разговори и вътрешни проблеми. Много по-важни са конкретните ангажиментите, които ще поемем пред избирателите и начинът, по който ще ги изпълним. Моето виждане е, че подреждането на листата трябва да бъде такова, че всеки кандидат да даде най-доброто от себе си за цялото. Ако и колегите от другите партии споделят това мнение ще се разберем за няколко часа.

- Какъв е профилът на кандидатите за съветници, които ще влязат в листите ви по места?

- В ДБГ имаме достатъчно качествени и реализирани в живота хора, за които влизането в Общинския съвет е по-скоро жертва, отколкото успех. Всеки от тях е обмислил добре участието си в политиката и не е там, за да си търси работа. Нашето участие в политиката не е самоцелно, а е начин да бъдем полезни на града си, защото самите ние живеем в този град и не сме безразлични към развитието му. Затова профилът на нашите кандидати се очерта от само себе си – това са добре образовани млади хора, със стабилни професии и идващи от реалния сектор.

- От решението на ръководството на Реформаторския блок за вашата номинация за кмет на Общината ли зависи участието Ви в листата за съветници в Бургас?

- Не сме водили такъв разговор и никога не сме поставяли под въпрос участието си в Реформаторския блок. Ние правим различни предложения и очакваме от колегите от останалите партии да осигурят добра среда за обсъждане. Това не се отнася само за кандидатурата ми за кмет, но и за всички останали идеи, които сме разработили в ДБГ.

- Каква предизборна кампания ще водят реформаторите в Бургас и останалите общини от областта?

- Лично аз и колегите от ДБГ ще водим позитивна кампания, през която ще можем да поемем конкретни ангажименти към избирателите. Моята кауза след вота ще бъде да превърна развитието на туризма в един от основните приоритети за Община Бургас. Мисля, че в момента градът има всички възможности да се превърне в целогодишна туристическа дестинация, но това трябва да се осъзнае от управлението и инвестициите в създаването на туристическа инфраструктура да придобият мащаба на инвестициите в градската среда и инфраструктурата. Мечтата ми е Бургас да прерасне в основен туристически център, който да има структуроопределящо значение за цялата българска икономика. Другото ми основно занимание ще бъде свързано със създаването на квартална икономика. Трябва да мислим за икономиката на микро равнище и квартал по квартал. Аз съм от "П.Р. Славейков", познавам хората там, познавам проблемите и възможностите. В момента водя разговори за привличане на сериозни инвеститори, които имат желание да инвестират в голям туристически атракцион от типа на "Дисниленд". Много подходящ терен за такава инвестиция е мястото на бившата индустриална зона, която в момента не се използва ефективно. Ако подобна инвестиция бъде направена, тя ще даде отражение и на запълването на легловата база на хотелите, и на ресторантьорския бизнес, и на търговията, а от там и на цялата икономика на града. Освен това, ефектът върху средата на живот в "П.Р. Славейков" ще е изцяло положителен и комплексът ще придобие много по-красив вид. По същия начин ще мислим и за останалите квартали и населени места в общината и областта.

- Преди четири години част от партньорите ви в Реформаторския блок се явиха на местните избори в Бургас в друга конфигурация и успяха да вкарат двама съветници в местния парламент. На каква подкрепа ще разчитате сега и може ли да прогнозирате, колко съветници ще имате този път?

- Прогнозата ми е, че ако направим добре организирана и структурирана кампания имаме потенциал да изпреварим БСП по брой общински съветници. Това означава, че целта ни би трябвало да бъде много над двама общински съветника. Само по този начин можем да се превърнем в реален фактор при взимането на решения в града. Мисля, че ако постигнем добър резултат, полза ще имат всички граждани на Бургас.

- На национално ниво Реформаторския блок активно участва в управлението на страната. В местния парламент съветниците от десния спектър подкрепят администрацията на сегашния кмет Димитър Николов. Каква ще бъде политиката, която ще водят съветниците от Блока на местно ниво след 25-ти октомври?

- Това зависи от изборните резултати. Моята позиция е, че управлението на Бургас е сравнително успешно, но разбира се има своите недостатъци, които трябва да бъдат коригирани в следващия мандат. Разглеждам възможността Блокът да участва в евентуално мнозинство, като възможност да бъдат коригирани недостатъците на сегашния мандат. Не мисля, че пълното мнозинство, което имат ГЕРБ в Бургас е полезно и за града, и за тях самите. Мисля, че за да се развива успешно Бургас, трябва да има дясно управление, в което Реформаторският блок да има решаваща роля. 

Галерия