В комплекса живеят много млади семейства и те имат нужда от добра инфраструктура, смята Таня Митева

В комплекса живеят много млади семейства и те имат нужда от добра инфраструктура, смята Таня Митева

Жителите на бургаския комплекс "Меден рудник" заслужават уредена градска среда, смята Таня Митева - кандидат за общински съветник от ДБГ. Тя е сред инициаторите на проекта "Парк Вая", който ще промени облика на една важна част от градската инфраструктура. "Бургазлии, които са пътували в тази посока, са виждали каква величествена гледка се открива към този комплекс. Имаме природни дадености, които можем да използваме по най-добрия начин, в полза на бургазлии и да изградим едно малко бургаско бижу по швейцарски модел. В момента там е една буренясала площ", каза Таня Митева. Според нея, с реализацията на проекта ще бъдат обособени зони за отдих, детски площадки, кътове за развлечения, атракциони, обособени зони за детски партита и всякакви други удобства за живущите в комплекса. "В момента жителите на зона "Д" в комплекса дори няма къде да разходят децата си и в тази връзка има събрана подписка, с молба да им се осигурят нормални условия за живот и за отглеждане на децата им. Сега се налага да пътуват до други комплекси или до центъра на града, а съгласете се, че това не е никак удобно за работещите родители и в повечето случаи те отказват да заведат децата си на детската площадка. Оттук идва и следващият проблем - социализацията на подрастващото поколение", допълва Таня Митева.
Проектът "Парк Вая" беше залегнал в Интегрирания план за градско развитие и възстановяване (ИПГРВ) 2014-2020 г., но отпадна, тъй като общинската администрация реши това да бъде индустриална зона. "Ще търсим средства по европейските програми, за да се изпълни мащабния проект. Реализирането му ще даде друго лице на жилищния комплекс, който е с населението на средно голям български град", допълва бургазлийката.
Комплекс "Меден рудник" е най-големият и най-бързо развиващ се през последните години жилищен комплекс в Бургас. Застрояването му върви с бързи темпове. Цените на имотите са все още сравнително ниски, съпоставени с други части на града. Именно поради тази причина там живеят все повече млади хора и семейства, хора в активна възраст, които имат нужда от добра инфраструктура. "Те имат нужда от устойчива градска среда, пространството около домовете да им предоставя всички удобства. Има места със силно концентрирано застрояване. Строителят си свършва работата и си тръгва. Никой не влага средства да изгради инфраструктура - уличка, път. И какво се получава, една кооперация с n-брой жители, върви в калта, в най-добрия случай по чакълено-пясъчен път. Всички знаем какво е да вървиш в кал. Представете си сега една майка с детска количка как минава по този черен път и каква опасност всъщност крие това за нея и детето ѝ. Общината изгради главните пътни артерии, но не помисли как хората ще стигнат до тези главни пътища. Това не е проблем само с новите кооперации, където изобщо няма улици, а е проблем и на старата част на комплекса, където на места никога не са правени ремонти, на други са правени частични такива и то некачествени, тъй като след първия дъжд пътната настилка просто бива отнесена", разяснява проблемите на комплекса Таня Митева.
Според нея, паркингите също са един много наболял проблем за комплекса. Общината изгради няколко такива, ремонтира някои стари междублокови пространства, но това е крайно недостатъчно. Вместо да се правят козметични ремонти на едни и същи улици всяка година, тези средства могат да се вложат в ремонт на всички обособени за паркиране места.  
Общинската администрация влага средства приоритетно в централна градска част, но Бургас са и кварталите. Забравя се, че комплекс "Меден рудник" е доста голяма част от този град.
"Булевард "Захари Стоянов" е изключително натоварен. Оттам освен леки коли, преминават и тежкотоварни автомобили автобусите на градския транспорт. Трафикът е изключително интензивен. В близост има училище и детска градина, намира се в гъстонаселена част от комплекса. Само че текущото състояние на подлеза не позволява неговото използване и затова хората избягват да минават оттам. Те избират да минават през натовареното шосе и много пъти рискуват живота си заради невъзможността да ползват съоръжението. Както повечето такива съоръжения и това е пълно не само с битови отпадъци, но и със застояла вода и опасни железа. За осветление отдавна не може да се говори, но това не плаши единствените му обитатели – наркозависимите. Там е необходима цялостна реконструкция. Средствата могат да дойдат от външно финансиране, за да бъдат спестени собствени средства на Общината, които да бъдат насочени към други важни проекти", каза Митева.
Според нея, друг важен проблем е местността "Шилото" над комплекса. Желанието на жителите там е зоната да стане със смесен характер, с допустими обекти за търговия, складове, производства, които не замърсяват. Все повече хора живеят в местността постоянно, сами си осигуряват условията, искат и да узаконят постройките, които са направили. Осигурили са доставка на вода и ел.енергия, имат собствен трафопост, главен водопровод. "Имат нотариални актове за земята, но когато и да отидат за документ, да предприемат мерки за строеж, винаги им се отказва, защото няма кадастрален план. Моята задача е да съдействам на тези хора, да се смени статутът на тази зона от вилна зона в многофункционална устройствена зона, за да могат спокойно хората да живеят там и да развиват стопанска дейност", допълва Таня Митева.