Казусът бе дискутиран на заседание на Комисията по собственост и стопанство. Снимка ОбС Варна

Казусът бе дискутиран на заседание на Комисията по собственост и стопанство. Снимка ОбС Варна

Търсят решение на 30-годишната сага с Дупката във Варна. Казусът влезе в дневния ред на постоянтата комисия "Собственост и стопанство" в Общинския съвет на Варна. След дебати членовете на комисията дадоха принципното си съгласие си Община Варна да придобие 100% от акциите на дружеството "Централен универсален магазин", което е собственик на 2,9 дка от терена в центъра на Варна.
През последните години Общината активно търси варианти за решаване на проблема. Многократно са водени разговори и кореспонденция с представители на "Централен универсален магазин", на които инвеститорът е заявявал намерение за изграждане на многоетажна сграда в имота, без реално да конкретизира максимални параметри и срокове за реализация на инвестиционното намерение.
"Преди години е имало желание за увеличаване на височината на сградата, но това не е било допуснато от страна на Експертния съвет", обясни пред съветниците главният архитект на Варна Виктор Бузев. По думите му към днешна дата няма издадено разрешение за строеж на търговски дом.
Като възможна стъпка за решаване на казуса инвеститорът е предложил продажбата на "Централен универсален магазин" АД. Според независими оценители, ангажирани от Община Варна, пазарната стойност на дружеството е в размер на 43 244 00 лева, при цена за една акция в размер на 1,50 лева.  В рамките на заседанието бе разяснено, че общината ще придобие дружеството без задължения. 
Съветниците са единодушни, че трябва да се сложи край на 30-годишната сага в сърцето на града. Една от възможностите е да се потърси финансиране от държавния бюджет за финализиране на казуса. 
Членовете на комисията одобриха пазарната оценка. Те дадоха съгласието си кметът на Варна Иван Портхин да предприеме всички необходими действия за осигуряване на необходимите средства, като отправи искане до правителството за целево финансиране в размер на 43 422 000 лева. Придобиването на дружеството ще се осъществи само в случай, че бъдат предоставени средства от държавния бюджет. 
В рамките на заседанието бе предложено да се изготви и правен анализ и след това да се вземе решение, но предложението беше отхвърлено от мнозинството. 
По въпроса трябва да се произнесе и Общинският съвет във Варна. 
Т.нар. Дупка в центъра на Варна заема площ от 3775 кв. м. между булевард "Княз Борис I", улица "Княз Ал. Батенберг", улица "Архимандрит Филарет" и улица "Воден". Тя е в този си вид от края на 80-те години, когато са съборени къщи с идеята да се строи търговски дом, който да е морски аналог на софийския ЦУМ.  В процеса на работа обаче са били открити древни останки - част от крепостна стена и кула на античния Одесос от IV в. пр. н. е., които са уникални както за града, така и в национален мащаб. Това стопира проекта за изграждане на нов търговски център.