Вече има интерес за посещение и на резервата към музея. Снимка Архив Черноморие-бг

Вече има интерес за посещение и на резервата към музея. Снимка Архив Черноморие-бг

40 години от началото на разкопките на Деултум се навършват през есента на тази година. Началото им е сложено от археологът доктор Стефан Дамянов от Националния исторически музей в столицата. Той е бил ръководител на обекта до 1988 година. На терен там е работил и Петър Балабанов. Дълги години след това проучвания в римската колония не са правени. Те са възстановени от Красимира Костова - директор на НАР "Деултум - Дебелт" и  доц. д-р Людмил Вагалински.

"Подали сме три проекта за проучвания на три обекта на територията на Деултум към Министерството на културата. Очакваме да разберем какви средства ще ни бъдат отпуснати за археологически разкопки и проучвания това лято. То ще започне не по-рано от края на юни - началото на юли", каза пред "Черноморие" Красимира Костова. Става въпрос за проучване на античните терми, за храма на императорския култ и за укрепителната система. Предполага се, че храмът е висок 13- 15 метра и основание за това дават откритите в края на археологическия сезон миналата година дебели колони с диаметър 22 см.

НАР "Деултум - Дебелт" вече посреща посетители, след като със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от миналата седмица отвориха музеи, галерии, библиотеки. Спазват се всички противоепидемични мерки. Посетителите трябва да се дезинфекцират ръцете на входа и да сложа маска, за да влязат в музея. Пуска се определен брой души едновременно при спазване на отстояние. Ако искат да посетят разкопките, трябва да спазват дистанция един от друг.