Изложбата може да бъде разгледана до 15-ти ноември. Снимки Черноморие-бг

Изложбата може да бъде разгледана до 15-ти ноември. Снимки Черноморие-бг

Текстовете от пиесите на Уилям Шекспир провокират и днес чрез театралния плакат. 32 плаката рисувани по пиеси като "Веселите уиндзорки", "Крал Лир", "Комедия от грешки", "Хамлет" могат да бъдат видяни в изложбата "Шекспир и сцената", която бе открита в зала "Ателие" на филиала на Националната художествена академия в Бургас, който се намира в Магазия 1.

Експодицията е съвместна между катедра "Плакат и визуална комуникация" в НХА и художествена галерия "Петко Чурчулиев" в Димитровград. Плакатите са дело на български и чуждестранни автори.

"Шекспир е актуален във всички епохи. А плакатът е изкуство на улицата. Шекспировият плакат е различен от другите плакати, заради диалога с минувача", каза на откриването на изложбата гл. ас. д-р Ненко Атанасов - преподавател в специалност "Плакат и визуална комуникация" в НХА. Той заедно с Антоанета Станчева - уредник на галерията в Димитровград са куратори на изложбата във филиала на Академията в бургас.

"Нашата галерия има колекция с 1 300 платаки от звездното време на театралния плакат. И днес виждам, че театърът е ощетен от липса на качествен плакат", сподели Антоанета Станчева.

Плакатите, които могат да се видят в изложбата са репродукции. Оригиналите се пазят в галерията в Димитровград.

Откриването на изложбата не пропуснаха ректорът на Академията проф. Георги Янков и директорът на филиала на НХА - доц. Димо Колибаров. Експозицията може да бъде разгледана до 15-ти ноември.

Галерия