Тестовете са направени от служители на РЗИ - Бургас. Снимки Община Царево

Тестовете са направени от служители на РЗИ - Бургас. Снимки Община Царево

Тестват с PCR за COVID - 19 70 души, които работят в градините в Царево и Ахтопол. Става въпрос за педагогическия е непедагогически персонал в детска градина "Ален Мак" в Царево и детска градина "Делфинче" в град Ахтопол. Пробите са взети от служители на Регионалната здравна инспекция в Бургас, които пристигнаха на място в морския град, за да ги направят. След като резултати излязат и са отрицателни, персоналът ще може да се върне на работното си място от 1-ви юни. Тестовете се правят, за да има 100% гаранция за здравето и безопасността на децата, както и на работещите в двете детските градини.

Яслите и градините в цялата страна работиха за последно на 13-ти март. От тази дата с решение на Народното събрание в страната бе въведено извънредно положение във връзка с пандемията от корона вирус. Със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев яслите и градините могат да отворят в периода 22-ри май - 1-ви юни.

Със своя заповед кметът на Община Царево Георги Лапчев реши градините в Царево и Ахтопол да заработят отново на 1-ви юни. За целта трябва да се спазват всички противоепидемични мерки. А родителите трябва да подпишат декларация за споделена отговорност, че децата им са здрави. "90% от родителите заявиха в направената анкета, че ще изпратят децата си отново на градина", каза пред "Черноморие" кметът на общината Георги Лапчев. Тестовете се поемат от бюджета на Царево.

Заповедта на кмета може да прочетете тук

Галерия