Тихомир Витков (вдясно) гостува в галерия Бургас заедно с приятеля си Миню Бонев. Снимки Лина Главинова

Тихомир Витков (вдясно) гостува в галерия Бургас заедно с приятеля си Миню Бонев. Снимки Лина Главинова

Изкуството  е воля. След нея идва идеята и музата да твориш, сподели пред екип на сайт "Черноморие" Тихомир Витков. Художникът, с ловешки корен, заедно с колегата си от Габрово - Миню Бонев, подредиха обща изложба. Мястото, което двамата художници - приятели избраха, е галерия "Бургас". Пред местната публика Бонев-Витков се представят с изложба живопис.

"С двамата художници сме приятели и се познаваме от доста време. Общата изложба в галерията показва едно изкуство на двама автори, обединен от  прекрасно приятелство и абстрактно изкуство. Тихомир е сценограф, създава костюми и декори за ловешкия Драматичен, музикален и куклен театър. Председател е на сдружение "Синя  зона" и работи по общ проект с колегата си и приятел Миню Бонев", сподели пред публиката художникът Милчо Талев, директор на художествена галерия "Дечко Стоев" в Поморие. От години Бонев - Витков са творчески тандем, обединен от любовта към планината и морето.

В галерия "Бургас" Тихомир Витков се представя с общо 17 маслени платна, сред които циклите "Безистен - те", "Безистен - тя" ,"Безистен -среща". Неповторими са и картините му с библейски мотиви. Пред бургаската публика колегата му Миню Бонев избра да покаже 16 платна, сред които "С дъх на море" - I, II, III, IV, V, VI, VII и VIII. Погледът привличат и картините му - "Натюрморт с ваза" - I и II. Заради служебни ангажименти габровският художник не можа да дойде в Бургас и да присъства на откриването на общата изложба с Тихомир Витков.

Бонев е добре познат сред морската публика. Гостувал е в галерия "Бургас", участвал е и в биеналето "Приятели на морето".

"Макар че аз съм от Ловеч, аз рисувам с малко бои, докато Миню обратно - рисува с много бои. Така той нарушава представата за габровци, които минават за пинтии", подхвърли шеговито Тихомир Витков.

Общата експозиция на Бонев - Витков ще остане отворена за посещение до средата на месец октомври.

Галерия